Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Vankien jatkokuntoutus vähentynyt tiukan taloustilanteen vuoksi

YTM Sasu Tynin väitöskirjassa pureudutaan vankeusvankien uusintarikollisuuteen, uusimisriskeihin ja vankeinhoidon vaikuttavuuteen.

Tutkimuksen mukaan vangeille suunnatut toimintaohjelmat eivät vähentäneet uusintarikollisuutta tilastollisesti merkitsevästi. Ohjelmat saattavat kuitenkin olla kustannustehokkaita, vaikka uusintarikollisuuden erot koe- ja kontrolliryhmän välillä eivät olisikaan tilastollisesti merkitseviä.

Ohjelmien käyttöä kuntoutusmenetelmänä puoltaa jo se, jos yksikin ryhmän vangeista ei enää syyllisty uusiin rikoksiin vapautumisensa jälkeen, Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa todetaan.

Rikosseuraamuslaitos pyrkii omalla toiminnallaan vähentämään vankien uusimisriskejä Laitos on kuitenkin joutunut sopeutumaan valtion säästöohjelmiin, joiden seurauksena vankitoimintojen osuus vankien kokonaisajankäytöstä on vähentynyt. Vastaavasti kuntien tiukka taloudellinen tilanne on vaikuttanut siihen, että vankien jatkokuntoutus ja rangaistusaikaisten ulkopuolisten sijoitusten tarjonta ovat vähentyneet.

Koko tiedote Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla. >>

Yhteiskuntatieteiden maisteri Sasu Tynin väitöskirja ”Vankeinhoidon vaikuttavuus. Onko kuntoutukselle tilastollisia perusteita?” tarkastetaan 8.5.2015 Itä-Suomen yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii eduskunnan apulaisoikeusasiamies, dosentti Jussi Pajuoja ja kustoksena professori Anssi Keinänen.


Sisältö päivitetty 01.06.2016