Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Väitös: Suomessa lääkkeiden omavastuuosuus on verraten korkea, mutta lääkevalikoima laaja

Suomalaisten lääkkeisiin käyttämissä menoissa ja niiden kehityksessä on systemaattisia eroja eri tuloryhmien välillä. Pienituloisimmat kotitaloudet käyttävät lääkkeisiin suuremman osan kokonaiskulutuksestaan kuin suurituloiset. Lääkkeiden kokonaiskulutusosuus kaksikertaistui 0,8 prosentista 1,6 prosenttiin vuosien 1985 ja 2006 välillä. Kasvu oli suurinta pienituloisimmassa tuloviidenneksessä.

Hieman alle viidennes suomalaisista jättää ainakin joskus lääkkeitä ostamatta tai muita hoitoja käyttämättä kustannusten vuoksi.

– Useimmin lääkkeistä ja hoidoista joutuvat tinkimään ne potilaat, joiden tulot ovat pienet ja terveydentila huono, sanoo tutkija, proviisori Katri Aaltonen.

Aaltonen tarkastelee väitöskirjassaan lääkekorvausten riittävyyttä Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Suomessa lääkkeen hinnasta voi saada 40 prosentin, 65 prosentin tai 100 prosentin korvauksen. Uudessa-Seelannissa valtaosa lääkkeistä on kokonaan korvattuja.

– Kummankaan maan lääkekorvausjärjestelmä ei silti kykene täysin suojaamaan potilaita omavastuiden haitallisilta vaikutuksilta, Aaltonen sanoo.

Lue lisää Itä-Suomen yliopiston sivuilta


Proviisori Katri Aaltosen väitöskirja ”Affordability of medicines from the pharmaceutical system perspective. Comparative analysis of Finland and New Zealand” (Lääkekorvausten riittävyys. Suomen ja Uuden-Seelannin lääkekorvausjärjestelmiä vertaileva analyysi) tarkastetaan 5.5.2017 Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

 

Lue ajankohtaista aiheeseen liittyen

Lääkkeiden saatavuus halutaan varmistaa. Apteekkialan vapauttaminen ei välttämättä parantaisi lääkkeiden saatavuutta.
Sosiaaliturva 28.4.2017

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017