Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Väitös: Skitsofrenian oireita voidaan helpottaa kuntoutuksella

Lääketieteen lisensiaatti Pauliina Juolan väitöstutkimuksessa havaittiin, että skitsofreniasta toipuminen on mahdollista. Toipumisella tarkoitettiin sekä vähäisiä oireita että hyvää toimintakykyä vähintään kahden vuoden ajan.

Väitöstutkimuksen tarkoituksena oli löytää tekijöitä, joiden avulla myöhempää taudinkulkua pystyttäisiin ennustamaan. Tutkimusaineistona oli Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortti. Aineistossa huonompi ennuste oli niillä, jotka olivat sairastuessaan nuoria ja naimattomia, joilla sairaus alkoi hitaasti ja joilla oli sairauden alkuvaiheessa itsetuhoisia ajatuksia ja runsaasti sairaalahoitoja.

Skitsofrenian taudinkulku on hyvin yksilöllinen ja sen ennustaminen on haastavaa. Sairauden oireita voidaan hoitaa ja arjen toimintakykyä parantaa lääkityksellä sekä psykoterapian ja muun kuntoutuksen avulla.

Väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että skitsofreniasta toipuminen on mahdollista, vaikkakaan ei kovin yleistä. Vaikka taudinkulun ennustaminen on edelleen haastavaa, tutkimuksessa havaittiin useita kliinisesti merkittäviä tekijöitä, joilla on ennustearvoa jopa 20 vuoden seurannassa. Tuloksia voidaan hyödyntää skitsofrenian hoidon ja kuntoutuksen kehittämisessä.

Lue Oulun yliopiston julkaisema tiedote tästä. >>

Lääketieteen lisensiaatti Pauliina Juola väittelee Oulun yliopistossa 10.4.2015. Psykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Outcomes and their predictors in schizophrenia in the Northern Finland Birth Cohort 1966 (Skitsofrenian ennuste ja ennustetekijät Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortissa). Vastaväittäjänä toimii professori Kristian Wahlbeck (Suomen mielenterveysseura ja THL) ja kustoksena dosentti Erika Jääskeläinen.


Sisältö päivitetty 01.06.2016