Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Väitös: Skitsofreniaan ja masennukseen liittyy usein metabolinen oireyhtymä

Metabolinen oireyhtymä on yleinen avohoidon masennuspotilailla ja pitkään skitsofreniaa sairastaneilla, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Tuula Heiskasen väitöstutkimus.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin metabolisen oireyhtymän esiintyvyyttä skitsofreniaa ja masennusta sairastavilla sekä psyykkisten oireiden yhteyttä metaboliseen oireyhtymään. Osatutkimuksiin osallistui psykiatriselta kuntoutusosastolta kotiutettuja skitsofreniapotilaita sekä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa hoidettuja, Kuopion depressioprojektissa kuuden vuoden ajan seurattuja avohoidon masennuspotilaita. Lisäksi pohjoissavolaisessa väestöotoksessa tutkittiin pitkäaikaisten mielenterveysoireiden ja masennuksen piirteiden yhteyttä metaboliseen oireyhtymään.

Heiskasen tutkimus on ensimmäinen, jossa skitsofreniaa sairastavilla arvioitiin metabolisen oireyhtymän esiintyvyyttä kansainvälisesti hyväksytyllä määritelmällä. Heistä 37 prosentilla oli metabolinen oireyhtymä. Metabolinen oireyhtymä ei ollut skitsofreniapotilailla yhteydessä psykoosi- tai masennusoireiden vaikeuteen.

Tutkimuksen perusteella skitsofrenia- ja masennuspotilaiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät on tärkeää huomioida kuntoutuksessa sairastumisen alusta alkaen ja niitä on seurattava säännöllisesti.

Tuula Heiskasen lääketieteen alan väitöskirja ”Metabolinen oireyhtymä skitsofreniaa ja masennusta sairastavilla” tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 14.8.2015.

Tiedote Itä-Suomen yliopiston sivuilla. >>


Sisältö päivitetty 01.06.2016