Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Väitös: Päihteiden käyttö vähäisessäkin määrin yhteydessä masennukseen

Tampereen yliopistossa 18.8.2017 tarkastettavan väitöskirjan mukaan alkoholin käyttö, erityisesti tiheä alkoholin käyttö ja muiden päihteiden käyttö vähäisessäkin määrin olivat yhteydessä masennukseen. Mitä enemmän päihteiden käyttöä oli sen enemmän oli myös masennusta.

Huolimatta tyttöjen ja poikien päihteiden käytön eroista ja tytöillä poikia yleisemmästä masennuksen esiintymisestä masennuksen ja päihteiden käytön välisessä yhteydessä ei todettu sukupuolieroja.

Väitöskirjassa tarkasteltiin itseilmoitettujen masennusoireiden ja päihteiden käytön välisiä yhteyksiä sekä mahdollisia sukupuolieroja. Tutkimuksessa selvitettiin myös itsetuhoisten ajatusten, joiden tiedetään liittyvän masentuneisuuteen, yhteyttä päihteiden käyttöön.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on erityisenä haasteena tunnistaa masennus nuorilla, jotka käyttävät runsaasti alkoholia tai käyttävät muita päihteitä sekä tunnistaa masentuneiden nuorten riski päihteiden käyttöön. Mahdollinen itsetuhoisuus on syytä huomioida päihteitä käyttävillä nuorilla huolimatta siitä esiintyykö heillä masennuksen oireita tai ei.

Lue lisää Tampereen yliopiston sivuilta


LL Antti Torikka: Depression and Substance Use in Middle Adolescence (Masennus ja päihteiden käyttö keskinuoruudessa). Väitöskirja kuuluu nuorisopsykiatrian alaan.

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017