Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Väitös: Nuorten työkyvyttömyys suuri riski työurien pidentämiselle

Nuoretkin työntekijät tulisi ottaa huomioon, kun työkyvyttömyyttä ehkäiseviä toimia suunnitellaan ja toteutetaan. Varsinkin matalassa sosioekonomisessa asemassa olevat nuoret työntekijät tarvitsevat erityistukea, sanoo TtM Hilla Sumanen, jonka väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 1.4.2016.

Sumanen selvitti väitöskirjassaan sairauspoissaolojen muutoksia sekä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden sosioekonomisia eroja nuorilla, 18–34 -vuotiailla nais- ja miespuolisilla työntekijöillä vuosina 2002–2013. Tutkimus oli rekisteritutkimus ja osa Helsinki Health Study -tutkimushanketta.

Nuorten työntekijöiden työkyvyttömyys muodostaa suuren riskin tulevaisuuden työnteolle ja työurien pidentämiselle. Sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyseläketilastot näyttävät, että sairastaminen on lisääntynyt nuorten aikuisten keskuudessa. Silti kyseinen ryhmä on vähemmistönä terveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Myös työkyvyttömyyden sosioekonomiset erot ovat pitkälti tunnettuja vanhemman väestön keskuudessa, mutta huonosti tunnistettuja nuoremmilla aikuisilla.

Tiedote Helsingin yliopiston sivuilla >>

Terveystieteiden maisteri Hilla Sumanen väittelee 1.4.2016 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Work disability among young employees – Changes over time and socioeconomic differences” (Nuorten työntekijöiden työkyvyttömyys – muutokset ajassa ja sosioekonomiset erot). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Siltavuorenpenger 3A, Auditorio 107. Vastaväittäjänä on professori Clas-Håkan Nygård, Tampereen yliopisto ja kustoksena on professori Ossi Rahkonen.


Sisältö päivitetty 01.06.2016