Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Uudet sairaalat mullistavat kuntoutuksen – sängystä suoraan kuntoutuskadulle

Uudet sairaalat mahdollistavat jatkossa tehokkaamman kuntoutuksen. Kainuun uuteen keskussairaalaan tulee kuntoutuskatuja, jotka ovat vielä käytössä harvinaisia. Kuntoutuskatu kuulostaa paikalta, joka ei perinteisesti kuulu sairaalan vuodeosastolle. Sellainen on suunnitelmissa Kainuun uuteen sairaalaan.

Kyse on potilasosastoja yhdistävistä käytävistä, joissa on mahdollista viettää aikaa ja kuntouttaa itseään sen sijaan, että makaa sängyssä. Siellä voi myös tavata läheisiä ja muita potilaita.

– Potilaat voivat esimerkiksi toteuttaa kuntoutussuunnitelmaansa kuntoutusohjaajan tai muun ammattilaisen kanssa, sanoo Kainuun soten projektipäällikkö Terho Pekkala.

Myös esimerkiksi Espooseen on rakennettu uusi sairaala, jossa asiaan on kiinnitetty huomiota. Kuntoutukseen tarvittavia välineitä sekä yhteisiä ruokailu- ja oleskelutiloja on potilasosastojen välittömässä läheisyydessä. Sairaalassa on myös esimerkiksi kuntosali ja terapia-allas.

 

Suunta on oikea. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kuntoutuksen uudistamiskomitean puheenjohtaja Kari Välimäki näkee asioiden edistyneen.

– Olemme katsoneet mihin suuntaan asioita pitää kehittää, niin tämä on ihan sen mukaista, Välimäki sanoo.

Uusi lääketieteen lähtökohta on, että lähdetään välittömästi tekemään kuntoutuksen toimenpiteitä. Kuntoutus on kiinteä osa hoitoa.

– Näemme hyvin tärkeäksi, että henkilö itse lähtee mukaan siihen ja että hänellä on mahdollisuus käyttää kuntoutusta oma-aloitteisesti. Se on erittäin hyvä. Jos on ammatillista tukea, niin vielä parempi, Välimäki sanoo.

Kuntoutusta ei nähdä enää ainoastaan fysioterapeuttien vastuualueena, vaan koko henkilöstön toiminta perustuu niin sanottuun kuntoutumista tukevaan työotteeseen.

Lue koko juttu Ylen sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017