Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Tutkimus: Kelan sopeutumisvalmennus vastaa odotuksia suurimmalla osalla kuntoutujia

Kelan ja Lapin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Kelan järjestämä sopeutumisvalmennus vastasi runsaalla puolella sekä aikuisten että lasten ryhmistä täysin sitä koskevia odotuksia. Kuntoutujat saivat kursseilta vertaistukea, tietoa sairaudesta tai vammasta ja sen hoidosta.

Tutkimuksessa arvioitiin Kelan järjestämän sopeutumisvalmennuksen toteutusta ja merkitystä kuntoutujien, heidän läheistensä sekä sopeutumisvalmennusta toteuttavien palveluntuottajien näkökulmasta.

Vaikeassa elämäntilanteessa olevat kuntoutujat eivät kokeneet hyötyneensä kurssista yhtä paljon kuin muut. Tutkimuksessa nostetaankin esiin, että huomiota tulisi jatkossa kiinnittää erityisesti niihin osallistujiin, joiden elämäntilanne on epävakaa. Tutkimuksen mukaan tulokset viittaavat myös siihen, että osalla kuntoutujista kurssi ei nivoudu osaksi muita tukimuotoja tai hoitoketjua.

Palveluntuottajat arvioivat sopeutumisvalmennuksen toteuttamisen onnistuneen omassa organisaatiossaan mutta kritisoivat erityisesti yhteistyötä hoitotahon ja muun palveluverkoston kanssa.

Härkäpää Kristiina ja Kippola-Pääkkönen Anu (toim): Sopeutumisvalmennus osallistujien ja toteuttajien arvioimana. Kela: Sosiaali- ja terveysturvan raportteja 10 / 2018. >>

Kelan tiedote tutkimuksesta >>


Sisältö päivitetty 28.08.2018