Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kokolan-malli: Tehostetusta kotikuntoutuksesta saatu hyviä kokemuksia

Kotona kuntoutettava potilas pärjää nopeammin omin voimin kuin laitoksessa kuntoutettava. Tämä on huomattu Kokkolassa, missä hoitajat ja terapeutit viedään asiakkaan kotiin.


Kokkolassa on jo kaksi vuotta toteutettu niin sanottua tehostettua kotikuntoutusta, jossa potilas pyritään saamaan omaan kotiin mahdollisimman nopeasti. Ei kuitenkaan heitteille, vaan moniammatillisen tiimin hoiviin.

– Meillä kuntoutuminen tapahtuu asiakkaan kotona ja on yksi vaihtoehto laitoskuntoutukselle. Asiakkaat tulevat esimerkiksi sairaalasta, terveyskeskuksesta tai vaikkapa kotisairaalasta, kertoo palveluesimies Anne Tunkkari Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta.

Tehostettu kotikuntoutus kestää yleensä 1–4 viikkoa, mutta aikaa voidaan tarvittaessa jatkaa. Kokkolan kuntoutusmalliin kuuluvat kuukauden, kolmen kuukauden ja vuoden päästä tehtävät kontrollikäynnit. Niissä tarkastellaan, kuinka hyvin kuntoutuminen on edennyt. Kuntoutujan motivaatio pysyy yllä paremmin ja hän jaksaa sitoutua esimerkiksi jumppaohjelmaansa, kun häntä ei jätetä asiansa kanssa yksin.

 

Kokkolan kotikuntoutus rakenneltiin ruotsalaisen Landskronan mallin pohjalta kaksi vuotta sitten. Kipinä uudenlaiseen hoivaan oli syntynyt, kun kansainväliset tutkimukset raportoivat lonkkaleikkauspotilaiden kuntoutuvan kotonaan parhaiten.

Nyt kahden toimintavuoden jälkeen samat hyvät tulokset näkyvät Kokkolassakin.

– Tulokset ovat erittäin hyviä. Asiakkaat kuntoutuvat ja voivat jatkaa kotona asumista itsenäisesti tai kotiin järjestettävien tukipalveluiden turvin. Toiminnasta voi sanoa, että kaikki voittavat: asiakas kuntoutuu, henkilöstö kokee työn mielekkääksi, kunnan talous saa paikkausta ja toimintaa voi johtaa hyvillä mielin, kommentoi toimialuejohtaja Maija Juola keskipohjalaisesta sote-yhtymästä.

 

Tehostettu kotikuntoutus Soitessa

  • Otettiin käyttöön Kokkolassa syyskuussa 2015. Malli rakennettiin ruotsalaisen Landskronan kuntoutustavan mukaan.
  • Potilaat, jotka ovat joutumassa tehostettuun laitoskuntoutukseen, saavat hoitaja- ja terapeuttitiimin kotiinsa. Aluksi käyntejä on jopa useita päivässä.
  • Arkiaskareiden harjoittelu on osa kuntoutusta.
  • Kuntoutuja asettaa itselleen tavoitteita yhdessä kuntoutustiimin kanssa.
  • Kuntoutus kestää 1–4 viikkoa, tarvittaessa enemmän. Kontrollikäynnit ovat kuntoutusjakson jälkeen 1, 3 ja 12 kuukauden päästä.
  • Asiakkailta on esimerkiksi leikattu polvi, selkä tai lonkka tai he ovat saaneet aivoinfarktin. Kuntoutujina on myös suolistoleikkaus- ja sydämenohitusleikkauspotilaita. Ikähaitari on 18 ylöspäin.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten tehostetun kotikuntoutumisen malli.

 

Lue koko uutinen Ylen sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017