Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Sosiaalibarometri 2017: Sote-uudistus ei vähennä eriarvoisuutta

SOSTEn tekemän Sosiaalibarometrin kyselyssä sosiaali- ja terveysjohtajat eivät usko sote-uudistuksen vähentävän ihmisten eriarvoisuutta. Lähes puolet (47 %) kuntien sote-johtajista katsoo, että eriarvoisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ei vähene.

”Eriarvoisuuden lisääntyminen sotii sote-uudistuksen tärkeintä tavoitetta eli yhdenvertaisia palveluja vastaan. Eriarvoisuutta palveluun pääsyssä ja palvelun laadussa joutuvat kokemaan erityisesti syrjäseutujen asukkaat ja syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset”, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas arvioi.

”Arviot sote-uudistuksen onnistumisesta ovat merkittävästi heikentyneet viime vuodesta. Sote-johtajista vain 7 prosenttia luottaa siihen, että sote-uudistus vähentää ihmisten terveyseroja. Samoin 7 prosenttia vastanneista uskoo sote-uudistuksen toteutumiseen suunnitellussa aikataulussa”, tutkija Ari-Matti Näätänen sanoo.

Sote-uudistusta ja valinnanvapautta koskevaan kyselyyn vastasi 145 maamme sosiaali- ja terveysjohtajaa.

Lue lisää SOSTE:n sivuilta


Sosiaalibarometri on ajankohtainen arvio palvelujärjestelmän ja toimeentuloturvan muutoksista. Sosiaalibarometri 2017 ennakkotuloksia julkistetaan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 28.–29.3. ja Kela 80-juhlaseminaarissa 26.4. Tutkimus julkaistaan virallisesti 12.6.2017.

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017