Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

RIMENTORI-ohjelma on innostanut miehiä töihin kehitysvamma-alalle

Sosiaali- ja terveyspalvelut on edelleen kaikkein naisvaltaisin ala Suomessa. RIMENTORI on Rinnekodin mentorointiohjelma, jonka tavoitteena on vaikuttaa tähän epätasa-arvoon ja lisätä miesten kiinnostusta alaa kohtaan.

RIMENTORI-projektin (2016 – 2017) tavoitteena on tarjota sote-alasta kiinnostuneille työttömänä oleville miehille mahdollisuutta tutustua erityisesti kehitysvammatyöhön ja myös vähentää työttömyyttä tätä kautta. Rinnekodin työntekijät, hoiva-alan ammattilaiset, toimivat työkokeilijoille mentoreina ja he saavat koulutuksen tehtäväänsä. Vaikka pääkohderyhmänä ovat miehet, myös naisia voidaan ottaa mukaan ohjelmaan. RIMENTORI-projektin rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto.

Projektissa on saatu hyviä kokemuksia mentoroinnin käyttämisestä alaan tutustujan ohjauksen menetelmänä.
– RIMENTORI on mahdollistanut monelle työttömälle mahdollisuuden kokeilla jotain ihan uutta. Työkokeilijat saavat kahdeksan viikon jakson aikana ensin tiiviin ryhmämuotoisen kolmen viikon valmennuksen kehitysvamma-alalle. Tämän jälkeen heillä on myös mahdollisuus harjoitella työtä käytännössä viiden viikon ajan. Käytännön jaksolla kokeneen työntekijän tuki ja hänen kanssaan yhdessä tekeminen on helpottanut uuden omaksumista. Monen kiinnostus on johtanut innostumiseen ja olemme saaneetkin alalle uusia työntekijöitä ja motivoituneita opiskelijoita, kertoo projektivastaava Henna-Marita Kallio.

 

Kehitysvamma-ala vaatii pitkää pinnaa

 

Serkan Ekti osallistui RIMENTORI-projektiin helmi-maaliskuussa 2017. TE-toimiston työkokeilun käytännön jakson Serkan työskenteli kehitysvammaisten asumisyksikössä Sylvesterissä.

–  Sylvesterissä asuu melko omatoimista väkeä. Olen päässyt jakson aikana ohjaamaan heitä siivouksessa ja ruuanlaitossa ja ollut mukana ulkoiluissa sekä kauppa-asioinneilla. Olemme käyneet myös kahvilla ja syömässä ulkona. Olen lisäksi päässyt seuraamaan, mitä kaikkea muuta kuin suoraa asiakastyötä ohjaajan tehtäviin kuuluu ja harjoittelemaan esimerkiksi kirjausten tekemistä, kertoo Serkan.

Mikä RIMENTORI-ohjelmaan osallistumisessa on ollut mielestäsi parasta? –  Parasta on ollut se, että olen saanut tutustua kehitysvamma-alaan ja sosiaali- ja terveysalan töihin. Olen huomannut, että kehitysvammatyössä tarvitaan pitkää pinnaa, jotta pysyy rauhallisena ja jotta jaksaa kuunnella välillä samoina toistuvia asioita.  Olen päässyt myös tutustumaan hauskoihin ja mukaviin ihmisiin.  Koin myös, että kolmen viikon valmennusjaksosta oli hyötyä käytännön harjoittelussa.

Serkan on aikaisemmin opiskellut kiinteistöalaa, mutta ei kokenut alaa omakseen. – Olenkin hakenut nyt sote-alalle opiskelemaan. Haluaisin valmistua tulevaisuudessa lähihoitajaksi, kertoo Serkan ja hymyilee.

Maaliskuun lopulla RIMENTORI-ohjelman kolmas työkokeilijoiden ryhmä on päättymässä. – On ollut ilo seurata ryhmäläisten innostusta ja motivaatiota. Kun he valmennusviikkojen jälkeen hajaantuvat kukin omaan yksikköönsä mentorin ohjaukseen ja käytännön töihin, on kiva loppuvaiheessa kokoontua vielä kerran ryhmänä yhteen jakamaan kokemuksia. Siinä vaiheessa tuntuu, että uuden oppiminen on saanut ihan ilon syttymään monien kasvoille! Hienolta tuntuu myös se, että monilla on selvä suunta alan opintoihin, kertoo RIMENTORI-projektin työhönvalmentaja Jaana Jäntti.

Teksti ja kuvat: Jaana Jäntti

 

Lisätietoja

Projektivastaava Henna-Marita Kallio
henna-marita.kallio(at)rinnekoti.fi
puh. 044 712 4213

Työhönvalmentaja Jaana Jäntti
jaana.jantti(at)rinnekoti.fi
puh. 044 324 4012

 

Lue lisää RIMENTORI-ohjelmasta Rinnekodin sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017