Ministeri Pirkko Mattila: Usein työnantajalla liian vähän tietoa osatyökykyisten palkkaamisen tukimuodoista
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan asenteet ja tiedon puute ovat suurimmat esteet osatyökykyisten työllistymiselle.
Suomessa on tällä hetkellä kymmeniä tuhansia osatyökykyisiä, jotka haluaisivat mukaan työelämään. Lisäksi joka vuosi työkyvyttömyyseläkkeelle jää lähes 20 000 henkilöä. Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella etsitään parhaillaan uusia keinoja osatyökykyisten työmarkkina-aseman parantamiseen ja heihin kohdistuvien ennakkoluulojen murtamiseen.
Asenteet ja tiedon puute ovat suurimmat esteet osatyökykyisten työllistymiselle
Ministeri Mattilan mukaan, haasteita osatyökykyisten työllistymiselle on monia, mutta merkittävimpiä ovat asenteet ja tiedon puute. Usein työnantajalla on liian vähän tietoa siitä, mitä ovat ne tukimuodot, joita työnantaja voi saada osatyökykyisen henkilön palkkaamiseen.
Lisäksi moni osatyökykyinen hyötyisi työn joustoista. Työtä voi muokata ja mukauttaa monella tavalla, kuten työaikajärjestelyin tai esteettömyyden huomioiminen työympäristössä.
On tilanteita, joissa osatyökykyiset henkilöt jäävät kannustinloukkuun. Näitä työn vastaanottamisen kannustinloukkuja puretaan nyt tämän hallituskauden aikana. Lähtökohtana on, että järjestelmän pitää kannustaa työhön ja työntekoon eikä päinvastoin.
Vammaisiin henkilöihin ja osatyökykyisiin liittyviä ennakkoluuloja voitaisiin vähentää painottamlla rekrytointitilanteessa henkilön osaamista, kykyä ja motivaatiota työhön, eli suunnataan katse vahvuuksiin, ei puutteisiin, Mattila sanoo.
Osatyökykyisille tie työelämään eli OTE -kärkihanke tavoittelee muutosta osatyökykyisten asemassa työmarkkinoilla. Osatyökykyisten asemaa vahvistetaan siten, että he joko pysyvät työelämässä tai työllistyvät nykyistä huomattavasti paremmin.
Tie työelämään -verkkopalveluun on koottu tietoa työkyvystä sekä keinoja ja ratkaisuja osatyökykyisten työssä jatkamiseen ja työllistymiseen. OSKU – Tie työelämään