Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Mielipide: Pitkälle kehittynyt päihderiippuvuus vaatii usein laitoskuntoutusta

Päihdehuoltolain mukaan päihdehuollon palveluja on annettava henkilön, hänen perheensä ja muiden läheistensä avun, tuen ja hoidon tarpeen perusteella. Sosiaalihuoltolain mukaan päihdetyön tehtävänä on vähentää ja poistaa päihteeseen liittyviä hyvinvointia ja turvallisuutta vaarantavia tekijöitä sekä järjestää erityispalveluja ongelmakäyttäjille, heidän omaisilleen ja muille läheisille.

Katkaisuhoito on tuon hoito-sanaliitteen johdosta harha: kyseessä on oikeasti vain katkaisu tai vieroitus. Hoito on eri asia. Hoito on se työ, mihin päihdeongelmainen sitoutuu pitkäksi ajaksi tilansa ymmärrettyään.

Hoito tarkoittaa usein vapaaehtoista panostusta omaan hyvinvointiin ja sitä kautta läheisten hyvinvointiin. Myös läheisten tulisi hoitaa itseään.

Pitkälle kehittynyt päihde­riippuvuus vaatii usein laitoskuntoutusta akuutin päihdekäytön katkaisun jälkeen. Laitoskuntoutusjakso tarkoittaa intensiivistä starttia päihdehoitoon, ­joka voi olla esimerkiksi tietty määrä päihdeterapeutin tapaamisia ja/tai kaikille avoimia, vaikka lopun elämää kestäviä AA/NA-ryhmiä vertaistuen muodossa.

Läheisten kannattaa olla yhteydessä kunnan päihdepalveluihin, jos riippuvuusongelmasta kärsivä omainen ei tunnu saavan apua, tai jos itse ei saa apua. Päihdehoito on kokonaisvaltaista ihmisen ja perheiden sekä yhteisöjen hoitoa – ja sen onnistumisen tietävät vain asianosaiset. Kannattaa pyytää kunnes oikea apu annetaan.

Outi Raidén
vastaava sosiaalityöntekijä
Kalliolan klinikka

 

Lue koko kirjoitus Helsingin Sanomien sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017