Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kuntoutukseen pääsy vaatii työtä ja usein myös valituksia

Helsingin Sanomat uutisoi läheisten kokemuksista kuntoutukseen pääsyn vaikeudesta. Läheisten kokemusten mukaan hakemusten laatiminen ja kuntoutukseen pääsy vaatii osaamista ja kärsivällisyyttä ja usein myös valitusten tekemistä saaduista päätöksistä.

Artikkelin mukaan kielteisten päätösten osuus on ollut kasvussa: vuonna 2014 Kela hylkäsi 15 prosenttia kuntoutushakemuksista kun vuonna 2016 hylkäyksen sai 20 prosenttia hakemuksista.

Päätösten linja ei kuitenkaan ole muuttunut, sanoo Kelan työ- ja toimeentuloetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen. ”Hylkäykset lisääntyivät, koska laki muuttui. ” Viime vuoden alusta tullut muutos salli tuen myös niille, joilla ei ole jotakin vammaisetuutta.

”Käytettävissä on sama rahasumma kuin aiemminkin. Terapioiden katkaiseminen ei ole itsetarkoitus”, Toivanen korostaa. Hän muistuttaa, että hakemus pitää laatia huolella eli perustella kuntoutuksen tavoitteet. ”Meille hankalin on lääkärinlausunto, jossa suositellaan tiettyä määrää terapiaa, eikä perustella sitä.” Toivanen sanoo.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien sivuilta

 


Lisää aiheeseen liittyen:

Yle: Kelan päätöksistä murto-osa muuttuu valittamalla

Kelan tutkimusblogi: Miten lainmuutos vaikutti lääkinnälliseen kuntoutukseen? Tutkimustietoa tarvitaan

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017