Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Julkaisu: Lyhytkasvuisten toimintakyky ja haasteet esteettömyydessä ja yhdenvertaisuudessa

Suomessa ja kansainvälisesti ensimmäinen laaja-alainen tutkimus lyhytkasvuisten henkilöiden toimintakyvystä on julkaistu. Invalidiliiton, Lyhytkasvuiset – Kortväxta ry:n, Kehitysvammaliiton, HYKS Lastenklinikan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus tuo kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuista tietoa lyhytkasvuisten elämästä.

– Lyhytkasvuisten tutkimustiedon lisäksi saimme vertailua ikä-, sukupuoli- ja asuinkuntaverrokkeihin, Invalidiliiton tutkimusjohtaja ja tutkimuksen päätutkija Sinikka Hiekkala sanoo.

Lyhytkasvuisten joitakin toimintakyvyn osa-alueita on tutkittu aiemmin, mutta ei näin laaja-alaisesti kuin nyt. Tutkimuksessa haastateltiin kaikkiaan 14 lyhytkasvuista henkilöä ja kyselyyn vastasi 98 aikuista lyhytkasvuista sekä 71 heidän ikä-, sukupuoli- ja asuinkuntaverrokkiaan.

 

Esteettömyydellä ja palveluiden tasa-arvoisella saatavuudella edistetään yhdenvertaisuutta

Esteettömyys ei ole vain rakennetun ympäristön esteettömyyttä, vaan siihen liittyy myös palvelujen saatavuus. Yhteiskunnan tukitoimien, kuten vammais-, kuljetus- ja kuntoutuspalvelut, koetaan edistävän samanarvoisuutta ja arjessa selviytymistä, mutta palvelujen saaminen koetaan osin vaikeaksi ja epätasa-arvoiseksi.

Lyhytkasvuiset kokevat, että heitä syrjitään joskus julkisissa palveluissa, terveydenhuollon ammattilaiset vähättelevät ja sosiaalipalveluissa aliarvioidaan heidän tarpeitaan.

– Rakennetun ympäristön esteettömyydellä ja palveluiden tasa-arvoisella saatavuudella edistetään sekä lyhytkasvuisten että muiden toimintaesteisten elämää yhdenvertaisina kansalaisina, Hiekkala sanoo.

Lisätietoja Invalidiliiton sivuilta


Julkaisu:

Lyhytkasvuisten toimintakyky ja haasteet esteettömyydessä ja yhdenvertaisuudessa.
Helsinki: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017