Henkilöesittely: Myynnillinen mahdollistaja linkittää palvelut ja tutkimuksen
”Uskon positiiviseen haastamiseen ja kyseenalaistamiseen. Uudistamisessa pitää ymmärtää, miksi tehdään näin ja mitä sinä teet, jotta voimme tavoitella mahdollisimman hyvää lopputulosta organisaatiomme kannalta”, sanoo Janne Mäki-Kahra, joka aloittaa Kuntoutussäätiön palvelu- ja innovaatiojohtajana helmikuun alussa.
Janne Mäki-Kahra on ollut koko ikänsä liike-elämässä ja työskennellyt eri sosiaali- ja terveysalan yrityksissä myyntiedustajasta toimitusjohtajaan. Viimeksi hän on tuottanut yrittäjänä ikäihmisten asumispalveluita yhteiskunnallisessa yrityksessä, jossa pystyi vaikuttamaan konkreettisen tekemisen kautta. Siirtyminen Kuntoutussäätiön palvelu- ja innovaatiojohtajan tehtävään tuntui luontevalta siirrolta. Säätiö oli tuttu jo opiskeluajoilta, ja yritysyhteistyötä oli viritelty viime aikoina.
”Vahvasta taustasta liike-elämässä on hyötyä. Tuon mukanani taloudellista ajattelua ja painotusta. Aspa Palvelut Oy:n palvelu- ja myyntijohtajana tämä maailma ja myös kipupisteet tulivat tutuiksi, joten tiesin mihin olen tulossa. Tunsin Kuntoutussäätiön toimitusjohtajan entuudestaan, ja minulle on tärkeää, että on pomo, johon voin luottaa”, sanoo Janne.
Jannesta kaikki tekeminen on myynnillistä. Asioiden eteenpäin saattaminen on myyntiä, jolla ratkaistaan merkityksellistä asiaa vastapuolelle.
”Yleensä asiakas ei osaa sanoa, mitä tarvitaan. Kuntoutujan on vaikea inspiroitua, ellei hän ymmärrä asiaa. Asiat pitää purkaa sille tasolle, että vaikkapa virkamies ymmärtää pihvin omalle organisaatiolleen. Esitys voi olla konkreettinen malli, jolla säästetään tai tuodaan mitattavaa ekstraa. Myyntitausta auttaa keskustelemaan ja tuottamaan materiaaleja, joiden avulla asiakas tai yhteistyökumppani pystyy ymmärtämään, mitä tarjotaan ja mitä hyötyä ja vaikutuksia siitä on.”
Ainutlaatuinen kokonaisuus on hieno voimavara
Kuntoutussäätiöllä on Jannen mielestä erinomainen mahdollisuus asemoitua suunnannäyttäjänä yhdistämällä tutkimustulokset palveluiden tuottamiseen.
”Tällaista kokonaisuutta ei ole kenelläkään muulla, se pitää saada hyödynnettyä. Jos hyödynnämme ydinosaamisen oikein, Kuntoutussäätiöllä on valoisa tulevaisuus ja pysytään tärkeänä pelurina”, toteaa Janne.
Tärkeimmäksi tehtäväkseen Janne nimeää linkin rakentamisen tutkimuksen ja käytännön välille sekä uudentyyppisten palvelujen ja tuotteiden rakentamisen. Tutkimuksesta on tärkeää jalostaa vaikuttavia ja elinkelpoisia palveluja ja konsepteja, jotka perustuvat näyttöön. Uusia toimintamallien ja konseptien pitää myös sopia Kuntoutuksen suunnannäyttäjälle.
Tutkimuksen ja palvelutuotannon yhdistämisessä ja uusien toimintamallien rakentamisessa riittää haastetta. Mittavana haasteena Janne pitää myös kolmannen sektorin rahoitusta.
”Lopputulosten on jäätävä elämään. Yhteiskunnallinen hyöty ja vaikutukset tulee varmistaa. Kolmannen sektorin tehtävä on muuttaa maailmaa paremmaksi”, sanoo Janne.
Sote-uudistuksen positiivisina puolina Janne näkee valinnanvapauden lisääntymisen, mikä auttaa asiakkaita valitsemaan sopivan palveluntuottajan. Toimijat ovat samalla viivalla, jolloin tekemisen laatu ja hinta ratkaisevat. Jannen mielestä tämä terävöittää tekemistä, tuottaa parempaa palvelua ja pakottaa toimijoita miettimään taloudellisia ja kestäviä malleja.
Yhdessä tekijä ja esteiden poistaja
”Tehtäväni on olla töiden mahdollistaja. Koneet ja järjestelmät eivät saa ohjata tekemistä vaan ydinosaaminen, joka on suunnattava perustehtävään sopivasti”, sanoo Janne.
Palvelu- ja innovaatiot -yksikössä keskitytään palvelutuotteiden kehittämiseen, josta saadaan tulovirtaa ja yhteiskunnallinen suunnannäyttäjän rooli voidaan lunastaa. Iso etu on se, että kaikki saatavat tulot voidaan käyttää toiminnan kehittämiseen edelleen eikä niitä tarvitse jakaa omistajille, kuten tavallisissa yrityksissä. Kolmannen sektorin leima on eduksi, sillä non-profit-yrityksiin suhtaudutaan paremmin kuin liikeyrityksiin. Yhden yhteisen veneen suuntana on entistä parempi tulovirta.
”Johtajana olen yhdessä tekijä ja esteiden poistaja. Jalostetaan yhdessä fiksuja toimintatapoja. Paras tulos syntyy, kun ihmiset saadaan hyödyntämään osaamistaan, joka istuu kokonaistavoitteeseen. Keskitytään vahvuuksiin, sillä osaamista on paljon. Meidän täytyy myös kirkastaa ja selkiyttää vastuita ja tavoitteita, mitä meiltä odotetaan”, sanoo Janne.
Kuka on Janne Mäki-Kahra?
”Olen kilpailuhenkinen. Kun pelataan, pelataan tosissaan.”
Janne Mäki-Kahra, 47, on Kuntoutussäätiön uusi palvelu- ja innovaatiojohtaja. Hän on työskennellyt koko ikänsä sosiaali- ja terveysalalla myynti- ja johtotehtävissä, viimeksi yrittäjänä.
Koulutukseltaan sekä fysioterapeutti että MBA (Master of Business Administration, Henley Management College, Englanti)
Aktiivinen lukija ja liikkuja, joka on pelannut pesäpalloa kilpailutasolla.
Kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, asuu nykyisin perheensä kanssa Kirkkonummella.