Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Etäkuntoutus lisää toimintakykyä ja aktiivisuutta

Kelan ja Jyväskylän yliopiston tutkimus selvitti etäteknologiaa hyödyntävän liikunnallisen kuntoutuksen vaikuttavuutta kuntoutujien terveyteen, toimintakykyyn ja työkykyyn. Tutkimuksen perusteella etäteknologiaa hyödyntävä liikunnallinen kuntoutus lisää kuntoutujien fyysistä aktiivisuutta, edistää painonvähennystä ja parantaa koettua elämänlaatua. Tulokset ovat parhaat henkilöillä, joilla on jokin diagnosoitu sairaus.

– Etäteknologiaa hyödyntävä liikunnallinen kuntoutus on monilla mittareilla arvioituna yhtä vaikuttavaa kuin vastaava perinteinen kuntoutus, jossa ei hyödynnetä etäteknologiaa, sanoo yliopistonlehtori Tuulikki Sjögren Jyväskylän yliopistosta.

Etäteknologisia menetelmiä ovat tekstiviestit, puhelinsoitot, internet, seurantamittarit, video- ja televisio-ohjaus sekä erilaiset sovellukset. Niiden avulla kuntoutujat saavat esimerkiksi terveysneuvontaa ja -ohjausta, motivointia ja sosiaalista tukea.

– Digitalisaatio tarjoaa kuntoutukseen uusia mahdollisuuksia. Etäkuntoutuksen vaikuttavuuden selvittäminen on tärkeää, koska etäteknologian käyttö yleistyy sosiaali- ja terveydenhuollossa, Tuulikki Sjögren sanoo.

Lue koko juttu Kelan sivuilta


Julkaisu: Rintala A, Hakala S ja Sjögren T, toim. Etäteknologian vaikuttavuus liikunnallisessa kuntoutuksessa. Järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi. Helsinki: Kela, Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia 145, 2017. ISBN 978-952-284-017-2 (nid.), ISBN 978-952-284-018-9 (pdf). Hinta: 36 euroa.

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017