Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Cochrane-katsaus: Työhön paluun tukitoimien koordinaation vaikuttavuudesta ei löytynyt tutkimusnäyttöä

Cochrane Library:ssä 30.3.2017 julkaistun Cochrane-katsauksen mukaan vähintään neljä viikkoa kestävä työhön paluun tuen koordinaatio ei nopeuta työhön paluuta pitkän sairauspoissaolon jälkeen tavanomaiseen hoitoon verrattuna.

Tiukat laatukriteerit täyttävistä tutkimuksista tehdyssä katsauksessa ei löytynyt eroa sairausloman kestossa, sairauspoissaolojen määrässä eikä työhön palanneiden työntekijöiden osuudessa. Koetut oireet vähenivät mutta niin vähän, että muutos on käytännössä lähes olematon. Näytön laatu vaihteli erittäin heikkolaatuisesta kohtalaiseen.

Sveitsistä, Yhdysvalloista ja Kanadasta kotoisin oleva kirjoittajaryhmä löysi 14 ennalta asetetut laatukriteerit täyttävää tutkimusta. Niihin osallistui yhteensä 12 568 työntekijää, joilla oli tuki- ja liikuntaelinongelmia tai mielenterveyden ongelmia. Osallistujat olivat olleet sairauslomalla vähintään neljä viikkoa. Tutkimuksista viisi oli toteutettu Pohjoismaissa.

Lue lisää Työterveyslaitoksen sivuilta


Cochrane-verkosto on kansainvälinen tutkimusyhteisö, jossa on 37 000 aktiivista jäsentä yli 130 maassa. Verkosto tuottaa tiivistelmiä lääketieteellisestä tutkimustiedosta, Cochrane-katsauksia. Tiivistelmiä tekee kaikkiaan 53 eri alojen katsausryhmää, jotka tukevat ja julkaisevat oman erikoisalansa katsauksia.

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017