Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Aivoliitto: AVH-potilaiden kuntoutus liian vähäistä

Suomalainen aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) akuuttihoito on maailman huippua sekä laadultaan että kattavuudeltaan. Lisäksi se on todettu kustannusvaikuttavaksi. Akuuttihoidolla saavutetuista hyödyistä osa kuitenkin hukataan kuntoutuksen puutteiden vuoksi.

– Noin 15 prosenttia sairastaneista saa intensiivistä moniammatillista kuntoutusta. Kaikista sairastaneista tällaista kuntoutusta tarvitsi ja siitä hyötyisi 40-50 prosenttia, kertoo neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen.

Koskinen on selvittänyt Aivoliiton Yksi elämä -projektissa AVH-kuntoutuksen saatavuutta Suomessa. Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden moniammatillinen kuntoutus on Suomessa yhä vähäistä tai olematonta.

Oikeus kuntoutukseen

Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastanut on oikeutettu kuntoutukseen, jossa otetaan huomioon hänen erityistarpeensa. Kuntoutuksen pitäisi alkaa jo ensimmäisessä hoitavassa sairaalassa ja jatkua intensiivisenä usein kuukausia.

Suositusten mukaiseen kuntoutukseen kuuluu fysioterapiaa päivittäin eli viisi kertaa viikossa, toiminta-terapiaa kolme kertaa viikossa, puheterapiaa 2–3 kertaa viikossa ja neuropsykologista kuntoutusta 1–2 kertaa viikossa. Näin intensiivistä kuntoutusta on käytännössä mahdoton järjestää avokuntoutuksena ja siksi kuntoutustutkimuksessa keskityttiin akuuttivaiheen laitoskuntoutukseen.

Käytännössä Suomessa näyttää edelleen olevan alueita, joilla AVH-potilas saa vain vähän tai jopa ei lainkaan riittäviä kuntoutuspalveluita. Erityisen heikosti aivoinfarktista tai aivoverenvuodosta toipuville ihmisille on tarjolla puheterapiaa.

– Edellisen kerran Aivoliitto tutki AVH-potilaiden kuntoutuksen toteutumista vuosina 2006–2009 ja jo silloin sen todettiin olevan puutteellista. Muutamaa valopilkkua lukuun ottamatta tilanne ei tunnu noista vuosista kohentuneen, Mika Koskinen kertoo.

Kuntoutus parantaa mahdollisuuksia normaaliin arkeen

Oikeaan aikaan aloitettu ja monipuolinen kuntoutus parantaa selvästi AVH:n sairastaneen mahdollisuuksia palata normaaliin arkeen. Mika Koskisen mukaan kuntoutuksen tehosta on niin kiistatonta näyttöä, että kuntouttamatta jättämistä voidaan pitää vakavana laiminlyöntinä.
– Kyse on vähän samasta kuin että infektiopotilaalle ei annettaisi antibioottia, Koskinen vertaa.

Kuntoutustutkimus, jonka tulokset julkistetaan kokonaisuudessaan syksyllä 2015, kuuluu Aivoliiton Yksi elämä -hankkeisiin. Tulos on osapuilleen sama kuin vuosina 2006–2009 tehdyssä vastaavassa selvityksessä: AVH:n sairastaneiden moniammatillinen kuntoutus on useimmissa sairaanhoitopiireissä liian vähäistä.

Lisätietoja ja lähde

www.aivoliitto.fi

Aivoliiton ajankohaista AVH:sta: Saako AVH-potilas kuntoutusta?


Sisältö päivitetty 01.06.2016