Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

ADHD:stä tai Aspergerin oireyhtymästä kärsivät nuoret tarvitsevat tukea aikuistumisessa

Aspergerin oireyhtymän tai ADHD:n kaltaisista neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivillä nuorilla aikuisilla on vaikeuksia löytää omaa paikkaansa opiskelu- ja työelämästä.

”Olen hukannut vuosia vääriin ajatuksiin ja elämään, joka on ollut lopulta alisuorittamista kykyihini nähden. Vaikka riskini on tunnistettu ja diagnosoitu jo lapsena.” Näin totesi eräs ADHD-diagnosoitu, Kelan neuropsykiatriseen kuntoutukseen osallistuva nuori mies.

Kelan järjestämän Oma väylä -kuntoutuksen aloittaneista kuntoutujista yli puolella ei ollut opiskelu- tai työpaikkaa. Noin kolmasosalla oli suuria vaikeuksia selvitä normaaleissa arjen tehtävissä. Yli puolella oli neuropsykiatrisen diagnoosin lisäksi myös muita rinnakkaisdiagnooseja, usein mielialaan tai stressiin liittyvä häiriö. Myös toiseuden ja kuulumattomuuden tunteet olivat yleisiä.

Tulokset tulevat ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kelan toteuttamasta tutkimuksesta, johon osallistui 188 Kelan neuropsykiatriseen Oma väylä -kuntoutukseen osallistunutta, Aspergerin oireyhtymä ja/tai ADHD tai ADD diagnosoitua nuorta aikuista.

Tutkimus osoitti, että tämä ryhmä nuoria aikuisia tarvitsee kokonaisvaltaista tukea, johon kuuluu diagnoosia vastaavan hoidon lisäksi psykososiaalista tukea arjen hallintaan, mielialaan, sosiaalisiin suhteisiin ja itsenäistymiseen.

Lue lisää THL:n sivuilta


Kaija Appelqvist-Schmidlechner, ym. Oman väylän kulkijat. Kelan neuropsykiatrisen kuntoutuksen aloittaneiden nuorten aikuisten psykososiaalinen hyvinvointi. Työpapereita 120, Kela 2017.

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017