Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

STM:n työryhmä: vammaispalvelu- ja kehitysvammalait yhteen – tavoitteena poistaa vammaisten ihmisten keskinäinen eriarvoisuus

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että vammaispalvelu- ja kehitysvammalait yhdistettäisiin. Palveluiden saamisen perusteeksi tulisi yksilöllinen arvio siitä, miten vamma rajoittaa toimintakykyä. 

”Uudistukselle on suuri tarve, sillä nykyään vammaiset ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa keskenään. Kahdella ihmisellä saattaa olla yhtä vakavasti toimintakykyä alentava vamma, mutta he saavat eri palvelut, koska heihin sovelletaan eri lakeja”, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Erityispalveluja saisi silloin, kun ihmisellä olisi sellainen pysyväluonteinen vamma tai sairaus, jonka vuoksi apu tai tuki on välttämätöntä. Diagnoosi tai vamman syntytapa ei enää määrittelisi palvelujen saamista.

Huovisen mukaan yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on tärkeää. Pelkkä vammaisuus ei kerro henkilön tarpeista vielä paljoakaan.

”Palveluiden tulee aina istua tarpeisiin, eikä niin, että istutamme henkilön tarpeet olemassa olevaan palveluiden palettiin.”

Tiedote sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla. >>


Sisältö päivitetty 21.06.2016