Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Yläasteella rahapelaaminen kytkeytyy päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä tutkimus osoittaa, että 15–16-vuotiaiden poikien viikoittainen raha-automaateilla pelaaminen oli lisääntynyt vuosina 1995–2011. Sen sijaan tytöistä yhä useampi ei pelannut lainkaan raha-automaattipelejä. Vuonna 2011 viikoittain raha-automaattipelejä pelaavat nuoret käyttivät useammin päihteitä ja tupakkatuotteita kuin harvemmin pelaavat.

Raittius on lisääntynyt niiden nuorten – erityisesti poikien – parissa, joka eivät pelaa lainkaan tai pelaavat harvemmin kuin kerran viikossa.

Raha-automaateilla viikoittain tai useammin pelaavista harva on raitis. Usein pelaavien tyttöjen keskuudessa raittius on jopa vähentynyt seurantajakson aikana ja lähenee tässä ryhmässä nollaa prosenttia.

Kasautuvan riskikäyttäytymisen taustalla voi olla samankaltaisia esimerkiksi kotioloihin, sosioekonomiseen taustaan tai persoonallisuuteen liittyviä tekijöitä. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimusta, ennen kuin voidaan sanoa, mitkä asiat näihin kehityskulkuihin vaikuttavat.

Humalajuominen ja kannabiskokeilut tytöillä poikia yleisempiä – paljon pelaavat riskiryhmässä

Humalajuominen on raha-automaattipelejä pelaavien parissa yleisempää kuin pelaamattomien. Esimerkiksi useammin kuin kerran viikossa pelaavista tytöistä noin 70 prosenttia joi itsensä humalaan kuukausittain. Pelaamattomista tytöistä näin teki sen sijaan vain noin 20 prosenttia. Tyttöjen humalajuominen oli tutkimuksen mukaan poikien humaltumista yleisempää.

Tupakointi on vähentynyt kaikissa muissa, paitsi eniten raha-automaattipelejä pelaavien tyttöjen ryhmässä. Nuuskan käyttö on yleistynyt kaikilla tutkituilla tytöillä, pojilla sen sijaan ainoastaan eniten pelaavien ryhmässä.

Kannabiksen kokeilu on lisääntynyt useammin kuin kerran viikossa pelaavien tyttöjen ja poikien parissa. Pelaamattomien kokeilut olivat pysyneet samalla tasolla. Kannabiskokeilut olivat tytöillä tavallisempia kuin pojilla.

Yläasteella haetaan rajoja – suojelevatko ikärajat haitoilta?

Lakisääteiset ikärajat tarjoavat mahdollisuuden haittojen ennaltaehkäisyyn ja niihin puuttumiseen. Tutkimuksen seuranta-aikana sekä tupakkatuotteiden että rahapelien ikärajoja tiukennettiin erityisesti alaikäisten suojelemiseksi. Nykyään myös kaikkien rahapelien ikäraja on 18 vuotta.

”Tarvitaan lisää keinoja, jotta ikärajoja myös noudatetaan. Nuorten kanssa tekemisissä olevat aikuiset ovat tässä avainasemassa – erityisesti vanhemmat”, kertoo THL:n erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos.

Alkuperäinen artikkeli ” Ikärajoja ja rajojen kokeilua – Raha-automaattipelejä pelaavien 9. luokkalaisten alkoholin, kannabiksen ja tupakkatuotteiden käyttö vuosina 1995–2011” ilmestyi 17. huhtikuuta Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.


Sisältö päivitetty 20.04.2015

Kommentoi artikkelia