Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Työttömät työssäkäyviä huonommassa asemassa terveydenhuollossa

Tutkijoiden Kirsi Niirasen, Hanna Hakulisen, Pirjo Mannisen ja Kimmo Räsäsen mukaan työkykyä tukevia terveyspalveluja on tarjottava työttömille aktiivisestii.

Työelämän tutkimus -lehden artikkelin mukaan työttömät ovat terveydenhuollossa heikommassa asemassa kuin työssä olevat. Terveyshuollon mahdollisuudet arvioida työ- ja toimitankykyä ovat rajalliset, sillä terveydenhuollon keinoin ei kaikkia asiakkaiden ongelmia voida ratkaista.

Laki edellyttää työttömien saavan terveysneuvontaa, jotta työ- ja toimintakyky sekä työllistymismahdollisuudet pysyvät yllä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan työttömien terveystarkastuksia on tehty lähes 90 prosentissa kunnista. Käyntimääristä ei ole tarkkoja tietoja.

Työttömien terveyspalveluissa verkosto mahdollisuutena

Työterveyshuollon ja muun perusterveydenhuollon roolijakoa tulee selkiyttää, tutkijat jatkavat.

Jotta tuki olisi tehokasta, tulisi lisätä työ- ja elinkeinotoimistojen ja terveydenhuollon yhteistyötä. Suurin vastuu työttömän asioiden hoidosta on työ- ja elinkeinokeskuksilla.

Artikkelissa kuvataan tutkimus- ja kehittämishankkeen havaintoja työttömien terveyspalvelujen kehittämisestä. 

Lähde

Kirsi Niiranen, Hanna Hakulinen, Pirjo Manninen ja Kimmo Räsänen: Työttömien terveyspalvelujen kehittäminen – verkosto mahdollisuutena. Työelämäntutkimus 12 (1) – 2014.


Sisältö päivitetty 22.04.2014

Kommentoi artikkelia