Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Tutkimus: Kohderyhmien osallistumista päihde- ja mielenterveysyhdistysten toimintaan tulee vahvistaa

Julkaistu: 18.12.2019

Joka kolmannessa päihde- ja mielenterveysalan yhdistyksessä kohderyhmien edustajat osallistuvat toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen vain vähän.

Vertaisyhdistyksissä osallistuminen on aktiivisinta ja jäsensidokset vahvimpia. Niissä yhdistyksissä, jotka tuottavat palveluja, osallistuminen erityisesti päätöksentekoon on vähäisempää ja jäsensidos hauraampi.

Yhdistykset tukevat aktiivista kansalaisuutta tarjoamalla vaikuttamisen mahdollisuuksia muun muassa vertaisyhdistysten edunvalvonnassa. Palveluja tuottavissa yhdistyksissä on mahdollista vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja poliittisesti.

Tulokset selviävät Sari Jurvansuun ja Päivi Rissasen artikkelista, joka perustuu mielenterveys- ja päihdeyhdistysten johdolle tehtyyn kyselyyn (n=199).

Palkatut työntekijät aktivoivat osallistumaan

Jotta ihmiset toiminnan kohderyhmistä voisivat osallistua vahvemmin, etenkin uuden kolmannen sektorin yhdistyksissä, aktiivisia toimenpiteitä tarvitaan. Työntekijät ovat tärkeitä monipuolisten mahdollisuuksien luomisessa.

Järjestöillä on merkitystä myös paikkoina, joissa aktiivisuudelle ei aseteta vaatimuksia. On tärkeää, että toimintaan voi osallistua omien voimavarojen, halun ja valmiuksien mukaisesti.

Lisätietoa

Tutkija Sari Jurvansuu, A-klinikkasäätiö, p. 046 9210 804

Jurvansuu, Sari & Rissanen, Päivi (2019): Toimijoiden osallistuminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen päihde- ja mielenterveysyhdistyksissä. Tietopuu: Tutkimussarja 2/2019.

www.a-klinikkasaatio.fi/mipa

A-klinikkasäätiön tiedote 18.12.2019


Sisältö päivitetty 19.12.2019