Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

TULES-kuntoutukseen jämerät tietopaketit

Alaselkäsairauksien Käypä hoito -suositus päivitettiin syyskuussa.

Myös uusi Käypä hoito -suositus olkapään jännevaivoista julkaistiin hiljattain. Sen mukaan kuntoutus usein leikkausta parempi hoitomuoto olkapään jännevaivoissa.

Marraskuun julkistettiin järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus TULE-sairauksien vaikuttavista kuntoutusmuodoista. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmän kokoama katsaus sisältää keskeisimmän tutkimusnäytön selän, lonkan, polven, niskan ja olkapään kuntoutuksesta.

Tiedon ohella korostuu Suomisen mukaan kolme tärkeää asiaa:

1. Terapeuttinen harjoittelu on kiistatta TULE-sairauksien kuntoutuksen perusta.

2. Tieteellinen näyttö antaa viitteitä siitä, millaisten kuntoutusmenetelmien avulla on mahdollista saavuttaa vaikuttava lopputulos. Yksiselitteisiä vastauksia ne eivät anna. Jokainen kuntoutustilanne on yksilöllinen ja fysioterapeutin on muokattava kuntoutus kunkin kuntoutujan tarpeisiin.

3. Tutkimusnäytön tavoite on edistää kuntoutujan toimintakyvyn mahdollisimman hyvää palautumista. Siinä onnistuminen edellyttää tiedon ohella kuntoutujan ja terapeutin hyvää yhteistyötä, motivointia ja kuntoutujan omaa aktiivista otetta.

Kuntoutuksessa tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Esimerkiksi alaselkäkivun kuntoutuksessa huomiota tulee kiinnittää yhä enemmän pois kivusta kohti toimintaa, suorituksia ja osallistumista. Asiakasta tulee motivoida liikunnalliseen elämäntapaan.

– Tällaisia asiakirjoja voi pitää TULES-kuntoutuksen tietolahjoina, kirjoittaa Suominen. – Näiden implementointi on kuntoutuskentän yhteinen haaste vuodelle 2015.

Lähde

Suominen S: Tules tuulet puhaltavat. Fysioterapia 7/2014.


Sisältö päivitetty 15.12.2014

Kommentoi artikkelia