Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Toiminta ja vertaistuki tärkeitä päihdekuntoutujilla

Vertaistuki ja aktivoituminen olivat kuntoutusasiakkaiden mielestä eniten hyödyksi, kirjoittavat tutkijat Teemu Kaskela, Misha Henriksson, Jouni Tourunen ja Tuuli Pitkänen päihdetyön erikoislehdessä Tiimissä.

Haastateltujen mielestä erityisesti vertaistuki edisti kuntoutumista:

”Meitä oli semmoinen pieni porukka, että me ollaan saatu se luottamus rakennettua. Että me voidaan puhua silleen avoimesti keskenään, että se on se vertaistuki tosissaan. Ja sit että ei toinen tuomitse heti”, kertoi alle 30-vuotias päihde-ongelmista kärsivä nainen.

Hoitojaksolla haastatellut pitivät erityisen tärkeänä toimintaa ja aktivoitumista. Niiden avulla esimerkiksi päivärytmi, motivaatio, rentoutuminen, sosiaaliset suhteet, tukien hakeminen ja harrastaminen oli saatu kuntoon.

” Ihan ensimmäisen se, että mä pystynyt on täältä käsin hoitamaan sellaisia asioita, jotka ovat painaneet mu mieltä: käytännön asioiden hoitaminen… Varmaan se, että mä oli jollain tavalla jo erakoitunut sinne mun asuntooni. Niin sellainen sosiaalisuuden lisääminen”, kuvaili keski-ikäinen mies kuntoutuksen hyötyjä.

Lisäksi haastateltavat pitivät hyödyllisinä keskusteluja henkilökunnan kanssa, lääketieteellistä hoitoa, laitoksen päihteettömyyttä ja tukea perheeseen liittyvissä asioissa.

Tutkimuksessa haastateltiin vuonna 2012 Järvenpään sosiaalisairaalassa 80 kuntoutuksessa ollutta päihderiippuvasta ihmistä. Työn tuloksena kehitettiin myös suomalaisiin olosuhteisiin soveltuva toimintakyvyn kyselylomake Paradise24Fin.

Lähde

Teemu Kaskela, Misha Henriksson, Jouni Tourunen ja Tuuli Pitkänen: Toiminta ja vertaistuki tärkeitä kuntoutuksessa. Tiimi 2/2014.

Tutustu lehteen


Sisältö päivitetty 28.04.2014

Kommentoi artikkelia