Maahanmuuttajat
Ulkomaalaistaustaisten ihmisten terveyspalvelujen tarve ja käyttö Suomessa
Terveyspalveluiden tarpeeseen ja käyttöön niin suomalaistaustaisilla kuin ulkomaalaistaustaisilla ihmisillä vaikuttavat esimerkiksi ikä, sukupuoli, koulutus, tulot, elintavat, sairastavuus sekä tieto ja kokemukset terveyspalveluista. Tämän lisäksi ulkomaalaistaustaisten kohdalla palvelutarpeeseen voi vaikuttaa lähtömaan kulttuuri ja palvelujärjestelmä, maahanmuuttoikä, mahdolliset traumakokemukset, kotoutumisen aste ja kielitaito.
Oheisissa katsauksissa on lyhyesti tutkimustietoa joistain ulkomaalaistaustaisten terveyteen ja terveyspalveluiden käyttöön liittyvistä erityispiirteistä:
- Riikka Shemeikka: Maahanmuuttajien koulutus- ja työpolut tarvitsevat lisää joustavuutta (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 12/2021.
- Sirkku Varjonen: Kelan kokeilemassa Mahku-kuntoutuksessa maahanmuuttajien suomen kielen taito parani, mutta harva työllistyi (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 2/2021
- Hanna Rinne: Ulkomaalaistaustaisten elintavat (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 6/2019.
- Hanna Rinne: Mielenterveyden ongelmat ulkomaalaistaustaisilla (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 5/2019.
- Hanna Rinne: Verenkiertoelinten sairauksien riskitekijät ulkomaalaistaustaisilla (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 7/2019.
- Hanna Rinne: Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka -taustaisten terveys, elintavat, osallisuus ja terveyspalvelut (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 4/2019.
- Hanna Rinne: Venäläistaustaisten terveys, elintavat, osallisuus ja terveyspalvelut (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 3/2019.
Seuraavissa kirjoituksissa esitellään maahanmuuttajien ja sairausjärjestöjen kohtaamiseen liittyviä haasteita ja ratkaisuja:
- Sirkku Varjonen: Maahanmuuttajien osallistuminen sairausjärjestöjen toimintaan helpommaksi (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 2/2020.
- Sirkku Varjonen: Löytävätkö sairausjärjestöt ja maahanmuuttajat toisensa? (PDF) Kuntoutussäätiö: Tutkittua tietoa 1/2020.