Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Paltamon malli – mitä kahden vuoden kokemus kertoo

16.02.2011 - 17.02.2011 | Tieteiden talo, Helsinki


Seminaarissa esitellään Paltamon mallia ja kokemuksia siitä sekä keskustellaan mallin laajentamisen mahdollisuudesta.

Muuttaako Paltamon malli ymmärryksen työllisyyspolitiikasta? Onko se ratkaisu pohjoismaisen hyvinvointivaltion täystyöllisyyden pyrkimykseen? Ratkaiseeko malli rakennetyöttömyyden ja panee toimeen kansalaistyön? Onko se sosiaaliturvan vastikkeellisuuden toimeenpanoa? Mikä on mallin suhde muuhun aktiiviseen työvoimapolitiikkaan? Korvaako se työvoiman palvelukeskukset? Johtaako malli orjatyöhön, työttömien työllistämiseen nälkäpalkalla? Ovatko malli ja perustulo ristiriidassa keskenään?

Näihin kysymyksiin haetaan vastausta, kun Paltamon malli on toiminut kaksi vuotta. Hankkeen on käynnistänyt Paltamon kunta yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa ja se saa tukea valtion budjetista. Mallissa järjestetään työtä Paltamon työttömille. Tulokset ovat hämmentäviä. Kokeilussa on työllistetty kahden vuoden aikana kaikkiaan 268 työtöntä. Kokeilun alkaessa vuoden 2009 alussa Paltamon työttömyysprosentti oli 18 ja työttömiä oli 300. Marraskuussa 2010 Paltamon työttömyysprosentti oli 5,2 ja työttömiä oli 84.

Iltapäiväseminaarin ensimmäisessä osassa kuullaan mallin esittely ja kokemuksia mallista, puhujina mm. Paltamon kunnanjohtaja Arto Laurikainen, neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen (TEM) ja professori Asko Suikkanen (Lapin yliopisto). Jälkimmäisessä osuudessa keskitytään tulevaisuuteen ja mallin laajentamisen mahdollisuuteen tai mahdottomuuteen paneelikeskustelussa. Keskustelussa mukana mm. Paltamon mallia kätilöinyt Anne Huotari ja tutkija Jouko Karjalainen (THL) ja puheenjohtajana Jouko Kajanoja. Yleisöltä toivotaan aktiivista osanottoa paneelikeskusteluun.

Seminaarin järjestää Sosiaalipoliittinen yhdistys. Ilmoittautuminen yhdistyksen sihteerille, paula.saikkonen(at)helsinki.fi.


Sisältö päivitetty 30.05.2016