Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kuntoutusta lääkehoidon rinnalle -seminaari

12.09.2012 - 13.09.2012 | Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, 00410 Helsinki


Seminaarissa tarkastellaan kriittisesti eri näkökulmista sairastamisen sosiaalisia ulottuvuuksia ja pohditaan, miten nykyisiä hoito- ja kuntoutuskäytäntöjä pitäisi kehittää.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden häiriöt ovat kaksi merkittävintä kansanterveydellistä ongelmaa. Tule-sairaudet ovat hieman vähentyneet, mielenterveysongelmat sen sijaan yleistyvät. Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Lähes yhtä moni sairastaa elämänsä aikana ainakin yhden vakavan masennusjakson.

Suomalaiset ovat alttiita lääkitsemään pahaa oloaan alkoholilla. Alkoholinkulutuksen lisääntyminen johtaa helposti muihin sairauksiin. Päihdeongelmaisella on usein muita, helpommin tunnistettavia ja hoidettavia ongelmia, ja terveyskeskuskäynnin jälkeen potilaalla on kädessään lääkeresepti. Mielenterveyslääkkeitä käyttävien suomalaisten määrä on lisääntynyt – jopa enemmän kuin mielenterveysongelmien määrä.

Seminaarissa tarkastellaan nykyisen perusterveydenhuollon toimivuutta sekä sen kykyä ja mahdollisuuksia vastata laajeneviin palvelutarpeisiin: Keskitytäänkö liiaksi sairauksien lääkitsemiseen? Mitä lääkehoidon rinnalle on tarjolla? Minkälaisia ovat potilaiden sosiaaliset tarpeet? Miten edistää potilaan työ- ja toimintakykyä? Miten hoito ja kuntoutus integroidaan saumattomaksi palveluketjuksi? Minkälaisia toimivia käytäntöjä kuntoutuksen toteuttamiseksi on kehitteillä ja kehitetty?

Kohderyhmä Seminaari soveltuu sosiaali- ja terveydenhuollon, työterveyshuollon ja erityisesti perusterveydenhuollon lääkäreille ja asiantuntijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Vetäjä erikoistutkija, VTT Minna Mattila-Aalto, Kuntoutussäätiö

Osallistujamäärä 60

Osallistumismaksu 200 euroa (hintaan ei lisätä arvonlisäveroa) sisältää seminaarimateriaalin ja ruokailut. Osallistumismaksu laskutetaan seminaarin jälkeen. Mikäli seminaariin ilmoittautunut jää saapumatta, veloitetaan koko osallistumismaksu. Mikäli seminaari joudutaan peruuttamaan vähäisen osanottajamäärän vuoksi, Kuntoutussäätiö ei korvaa kurssista aiheutuneita matka- ym. kustannuksia.

Peruutusehdot Peruutuksesta on aina ilmoitettava. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista perimme 50 % osallistumismaksusta. Kaksi arkipäivää ennen koulutusta tai sen jälkeen tehdyistä peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.

Koulutuspaikka Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, 00410 Helsinki
Kuntoutussäätiö sijaitsee Länsi-Helsingissä Malminkartanossa.
Saapumisohjeet tästä linkistä >>

Ohjelma

9.00 Ilmoittautuminen ja aamupala

9.30 Seminaarin avaus ja esittäytyminen
Minna Mattila-Aalto

10.30 Lääkitäänkö meidät hengiltä?
Onko koko elämänpiirimme medikalisoitumassa?
Tarvitsemmeko kaikkiin elämänongelmiin oman lääkityksen?
professori Markku Myllykangas, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystiede ja kliininen ravitsemustiede

11.45 Lounas

12.45 Miten purkaa perusterveydenhuollon kuormitusta?
Miten ratkoa sairastamiseen liittyviä sosiaalisia ongelmia?
– vuoropuhelu, jossa mukana alustamassa ja keskustelemassa
yksikön johtaja Simo Kokko, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikkö, ja
sosiaalityöntekijä Christel Lehto, Kirkkonummen terveyskeskus

14.15 Kahvitauko

14.30 Miten päästä irti päihderiippuvuuden ja mielenterveysongelmien kierteestä? – vuoropuhelu, jossa mukana alustamassa ja keskustelemassa ylilääkäri Tero Hallikainen, Niuvanniemen sairaala, ja järjestövastuujohtaja Eero Pirttijärvi, SOVATEK-säätiö, Jyväskylä

Seminaarin yhteenveto

16.30 Päivän päätös

Ilmoittautumiset 5.9.2012 mennessä >>

Lue lisää/ilmoittaudu
Sisältö päivitetty 30.05.2016