Taide käyttöön työpaikoilla ja kuntoutuksessa
Taidelähtöisillä menetelmillä tarkoitetaan esimerkiksi teatterin, kuvataiteen, kirjoittamisen tai musiikin menetelmien käyttämistä osana kuntoutusta tai työyhteisön kehittämistä.
Taidelähtöisiä menetelmiä on käytetty Suomessa mm. sosiaali- ja terveysalalla. Taideprojektit ovat kohdistuneet pääasiassa asiakaskuntaan. Näistä kokeiluista on saatu hyviä tuloksia. Taika-hanke pyrki juurruttamaan menetelmiä työyhteisöjen arkipäivään ja viemään niitä myös uusille toimialoille.
Teos Taiteesta toiseen – Taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia kokoaa yhteen ajatuksia, ideoita, kokemuksia ja tietoa taidelähtöisestä toiminnasta työelämän kontekstissa. Sen kirjoittanut tutkijaryhmä on työskennellyt valtakunnallisessa Taika-hankkeessa ja tutkinut taidelähtöisen toiminnan vaikutuksia työyhteisöissä, yksilöissä ja organisaatioissa.
Taidetoiminta herättää
Kuvataidekasvatuksen professori Mirja Hiltunen ja kulttuurihistorioitsija-yhteiskuntatieteilijä Pälvi Rantala korostavat, miten taidetoiminta herättää, altistaa ja avaa kuuntelemaan ja keskustelemaan.
– Taidelähtöinen prosessi voi piirtää erilaisia organisaatiokulttuureita näkyviksi ja edelleen kehitettäviksi. Taidetyöpajassa koettua voi parhaimmillaan soveltaa omaan työhön, sen kautta voi saada voimaa ja uskoa omaan työtapaan, he kirjoittavat.
Tutustu taidelähtöisiin menetelmiin