Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Taide käyttöön työpaikoilla ja kuntoutuksessa

Taidelähtöisillä menetelmillä tarkoitetaan esimerkiksi teatterin, kuvataiteen, kirjoittamisen tai musiikin menetelmien käyttämistä osana kuntoutusta tai työyhteisön kehittämistä.

Taidelähtöisiä menetelmiä on käytetty Suomessa mm. sosiaali- ja terveysalalla. Taideprojektit ovat kohdistuneet pääasiassa asiakaskuntaan. Näistä kokeiluista on saatu hyviä tuloksia. Taika-hanke pyrki juurruttamaan menetelmiä työyhteisöjen arkipäivään ja viemään niitä myös uusille toimialoille.

Teos Taiteesta toiseen – Taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia kokoaa yhteen ajatuksia, ideoita, kokemuksia ja tietoa taidelähtöisestä toiminnasta työelämän kontekstissa. Sen kirjoittanut tutkijaryhmä on työskennellyt valtakunnallisessa Taika-hankkeessa ja tutkinut taidelähtöisen toiminnan vaikutuksia työyhteisöissä, yksilöissä ja organisaatioissa.

Taidetoiminta herättää

Kuvataidekasvatuksen professori Mirja Hiltunen ja kulttuurihistorioitsija-yhteiskuntatieteilijä Pälvi Rantala korostavat, miten taidetoiminta herättää, altistaa ja avaa kuuntelemaan ja keskustelemaan.

– Taidelähtöinen prosessi voi piirtää erilaisia organisaatiokulttuureita näkyviksi ja edelleen kehitettäviksi. Taidetyöpajassa koettua voi parhaimmillaan soveltaa omaan työhön, sen kautta voi saada voimaa ja uskoa omaan työtapaan, he kirjoittavat.

Rantala P ja Jansson S-M (toim.) 2013: Taiteesta toiseen – Taidelähtöisten menetelmien vaikutuksia. Lapin yliopiston julkaisu.

Tutustu taidelähtöisiin menetelmiin

Sovellataidetta.fi


Sisältö päivitetty 05.12.2013

Kommentoi artikkelia