Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Sydänkuntoutuja turvallisesti liikkeelle

Dosentti Arto Hautala kirjoittaa tuoreessa Liikunta & Tiede lehdessä (2-3/2012) sydänkuntoutujien turvallisesta liikunnasta.

Säännöllinen liikunta suojaa sydäntä

– Hyvä kunto ja runsas arjen fyysinen aktiivisuus ovat sydänpotilaan hyvän terveyden kulmakiviä. Nopea kotiinpaluu sairaalasta merkitsee sydänkuntoutuksen käynnistymistä, joka kestää läpi elämän. Sydänkuntoutuksen ydintä ovat fyysinen arkiaktiivisuus ja säännöllinen liikunta, Hautala kirjoittaa artikkelissaan.
– Tutkimukset osoittavat kiistatta liikuntapainotteisten sydänkuntoutusohjelmien vähentävän ennenaikaista kokonaiskuolleisuutta noin 20 prosenttia ja sydänkuolleisuutta noin 30 prosenttia enemmän kuin tavanomainen sydänpotilaan jatkohoito.
– Sydänpotilaalla tasapaino liikunnan turvallisuuden ja tehokkuuden välillä on oleellista. Terveydenhuollon ammattilaisen arviointi fyysisestä toimintakyvystä onkin vahvasti perusteltua, Hautala jatkaa.

Liikunnan ja testaamisen turvallisuus

– Asianmukaiset fyysisen toimintakyvyn testit ovat sydänpotilailla turvallisia ja luotettavia. Testaajalla tulee olla koulutus, käytännön osaamista ja perehtyneisyyttä liikunnalliseen kuntoutukseen.
– Liikunnan ja testaamisen turvallisuuden kannalta sepelvaltimopotilaat jaetaan usein kolmeen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmän kuuluville rasittavuudeltaan kohtuukuormitteinen liikunta ei aiheuta vaaraa, kun taas toisille verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta ei ole suositeltavaa.
– Fyysisen toimintakyvyn arvioinnissa pallolaajennuksen ja ohitusleikkauksen jälkeen on turvallisuustekijöiden lisäksi otettava huomioon rasitusrintakipuoireet, tuki- ja liikuntaelimistön kunto sekä tarpeet, jotka liittyvät työhön sekä vapaa-ajan harrastuksiin.

Teknologia avuksi

– Teknologia voidaan ottaa avuksi sydänpotilaan fyysisen toimintakyvyn arvioinnissa.
– Kehitys sydänpotilaan hoidossa ja lääkityksessä ja hoidossa on ollut huimaa viime vuosina, mikä tarkoittaa, että fyysisen toimintakyvyn arviointi voidaan tehdä suhteellisen pian sydäntapahtuman jälkeen.

Lähde:Hautala, A: Sydänkuntoutuja turvallisesti liikkeelle. Liikunta & Tiede 49, 2-3/2012, 38-41.

Tutustu Liikunta & Tiede -lehteen »

Lehti on saatavissa Kuntoutusalan kirjastosta »


Sisältö päivitetty 26.05.2017