Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Psykososiaaliset tekijät TULE-kipuisilla kuntoutujilla

Toisin kuin usein kuvitellaan, lääketieteellinen diagnoosi ja kudosperäiset löydökset eivät korreloi hyvin kuntoutujan vaivoihin. Esimerkiksi selkäkipuisia on vaikea erotella terveistä kuvantamisella.

Psykososiaaliset tekijät johtavat usein kuntoutujan kivun kroonistumiseen

Psykososiaaliset tekijät ovat tärkein syy tuki- ja liikuntaelimien (TULE) oireiden kroonistumiseen, mikä on todettu jo useissa katsauksissa ja Käypähoito-suosituksissa.

TULE-oireiden kroonistumiselle altistavat psykososiaaliset tekijät voidaan jakaa karkeasti kognitiivisiin ja emotionaalisiin tekijöihin, kipukäyttäytymismalleihin sekä ns. keltaisiin lippuihin. Pelko voi aiheuttaa välttämiskäyttäytymistä. Lääkärin tai terapeutin liioiteltu diagnoosi tai lausunto voi johtaa vaivan turhaan huomiointiin.

Välittäjäaineet ja hormonit vaikuttavat kipuun

Kun meillä menee hyvin, olemme luottavaisia, rentoutuneita ja hyväntuulisia. Eritämme hyvänolon hormoneita, jotka lievittävät kipua.

Kipupotilailla on useasti epävarmuuden, pelon tai kielteisen tiedon vuoksi enemmän eri aivoalueilta erittyviä välittäjäaineita. Ne alentavat kipukynnystä ja siten pahentavat koettua kipua. Myös placebon ja nocebon rooli kivussa on suuri.

Kuntoutujan haastattelussa on tärkeää luodata hänen psykososiaalista profiiliaan, Luomajoki muistuttaa.

Lähde

Luomajoki H: Psykososiaaliset tekijät TULE-kipuisilla asiakkailla. Fysioterapia -lehti 2/2014.


Sisältö päivitetty 14.04.2014

Kommentoi artikkelia