Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Osteoporoosi ja kuntoutus

– Puhe kaatumisten ehkäisystä painottuu usein iäkkäisiin henkilöihin. Siihen liittyvien toimien pitäisi alkaa jo lapsena. Luusto itsessään on elämänkaaren mittainen liikuntaprojekti, joka onnistuessaan auttaa meitä pysymään pystyssä.

– Liikunnan merkitys kasvuikäisen luuston terveelle kehitykselle on kiistaton, kuten Heinonen ja Kettunen kirjoittavat Fysioterapia-lehdessä 2/2015. Varmaa näyttöä ei ole säilyvätkö lapsena saavutetut tulokset aikuisuudessa. Liikunnan myötä luustomassaa on kuitenkin enemmän kun se alkaa heikentyä 30-vuotiaana. Lapsena opittu liikkuminen todennäköisesti myös jatkuu vanhempana ylläpitäen luuston kuntoa.

Kuntoutus vahvistaa luustoa

Suomessa osteoporoosin kanssa elää arviolta noin 400 000 ihmistä. Ostepenian kanssa joukko kasvaa vieläkin isommaksi.

– Oikea kuntoutusharjoittelu paitsi vahvistaa luustoa luo myös edellytykset laadukkaaseen elämään osteoporoosista huolimatta. Tässä tukena ovat Luustokuntoutujan kotivoimisteluohjeet, joita on kolme eritasoisille kuntoutujille. Luustoliiton sivuilta löytyy paljon luustokuntoutusmateriaalia.

– Paljon muutakin materiaalia on olemassa, uusimpana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema Kehitä ja johda kaatumisten ehkäisyä.

– Kaatuminen ei kuulu normaaliin vanhuuteen on yksi Suomen Fysioterapeuttien julkaiseman Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisy -suosituksen viesteistä. Sama pätee osteoporoosiin.

Kaaos-klinikalla vähennetään kaatumisia

UKK-instituutin kaatumis- ja osteoporoosiklinikan toimintamallin vaikuttavuudesta on tehty kontrolloitu tutkimus. Kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä Kaaos-klinikan ehkäisyohjelmalla voidaan vähentää kaatumisia ja sen seurauksena syntyviä vammoja lähes 30 prosenttia. Taloudelliset säästöt toiminnasta ovat huomattavia.

– Mallin merkityksen ymmärtäminen jos mikä on haaste päättäjille, kun arvioidaan kaatumisten ehkäisytyön panos-tuotossuhdetta.

Tutustu Fysioterapia-lehteen ja ostereoporoosi-teemanumeroon

Lähde

Suominen, Saija: Ennaltaehkäisy tuo säästöjä ja elämänlaatua. Fysioterapia 2/2015.


Sisältö päivitetty 21.06.2016

Kommentoi artikkelia