Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Nuorten kuntoutus

– Syrjäytyneet nuoret huolestuttavat valtiovaltaa. Työttömyyteen liittyvän toimettomuuden tiedetään heikentävän työ- ja toimintakykyä sekä nuorten edellytyksiä toimia (työ)markkinoilla ja ottaa aikuisuuteen liittyviä vastuista kantaakseen. Työkyvyttömyyteen ajautuessaan nuoret aiheuttavat pelkästään työpanoksen menetyksinä miljardiluokan tappion julkiselle taloudelle.

Keskustelu nuorten syrjäytymisestä keskittää huomion työttömiin nuoriin, tekee heistä maalitaulun ja jättää varjoonsa syrjäytymiseen johtaneet yhteiskunnalliset tekijät ja prosessit. Syrjäytymiskierteen syntyyn vaikuttavat asiat, kuten perheiden arkea koetteleva köyhyys, päihdeongelmat ja mielenterveyteen sekä oppimiseen liittyvät vaikeudet, jäävät strategisessa ohjauksessa kovin vähälle huomiolle.

– Pitkäaikaistyötön on harvoin kuntoutuksen asiakas. Kuntoutus ei myöskään vastaa nuorten tarpeisiin.Nuorisotakuun toteuttaminen takkuaa kaikkein vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten kohdalla.

– Länsimaiseen ajatteluumme vahvasti vaikuttanut filosofi Aristoteleson lausunut: ” Me kasvamme oikeudenmukaisiksi tekemällä asioita, jotka ovat oikeudenmukaisia

– Yhteiskuntakehityksessämme näkyvä, kasvava väestön kahtiajako hyvin ja huonosti voiviin haastaa kysymään, minkälaista eettistä, heikkojen ja vahvojen tukemisen koodia haluamme rakentaa ja noudattaa.

– Nuorten työllistyminen edellyttää sekä työkykyä että työpaikkaa. Se ei ole kiinni vain työttömän nuoren kyvyistä ja ominaisuuksista. Tarvitaan sekä työllisyys- ja koulutuspolitiikkaa että kuntoutuspolitiikkaa, jolla varmistetaan oikea-aikaiset kuntoutustoimet ja vaikutetaan toimintaympäristöjen muokkaamiseen nuorten työ- ja toimintakykyä edistäviksi.

– Joitain viitteitä suomalaisesta etiikasta antaa se, että työttömien nuorten tarpeisiin etsitään nyt uusia ratkaisuja urakalla.

Kuntoutus-lehden nuorten kuntoutuksen teemanumero valottaa nuorten työ- ja toimintakyvyn sekä osallisuuden edistämiseksi tehtävää työtä monelta kantilta. Lue koko pääkirjoitus >>


Sisältö päivitetty 26.05.2017

Kommentoi artikkelia