Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Musiikki kuntouttaa – Laulellen kuntoutumisen poluille

– 2000-luvulla tutkimus on osoittanut, että musiikilla on vaikuttavuutta useiden neurologisten sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa.

– Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että musiikkiterapia parantaa autismin, skitsofrenian ja vaikean masennuksen hoitotuloksia, kirjoittaa ylilääkäri, yleisneurolgian professori  Seppo Soinila.

Musiikkiterapia parantaa

– Musiikkiterapia pyrkii vaikuttamaan mielen häiriöihin. Musiikilla on parantava vaikutus myös useiden elimellisten sairauksien hoidossa.

– Suomalaisessa tutkimuksessa aivoinfarktipotilaat, jotka kuuntelivat heti akuuttivaiheen jälkeen musiikkia päivittäin tunnin ajan, selviytyivät tarkkaavuutta ja kielellistä muistia mittaavissa testeissä paremmin kuin potilaat, jotka kuuntelivat saman ajan äänikirjoja tai saivat vain tavanomaista kuntoutusta. Musiikkia kuunnelleilla oli myös vähemmän sekavuutta ja masennusta.

Mikä musiikissa hoitaa?

– Rauhoittava musiikki vähentää sairauden akuuttivaiheeseen liittyviä stressivaikutuksia. Musiikin kuuntelu aktivoi molemmille aivopuoliskoille ulottuvan laaja-alaisen hermoverkoston ja lisää aivojen verenkiertoa. Elämyksenä koettu musiikki aktivoi aivojen mielihyväkeskusta.

– Aivovaurion jälkeen kuntoutuminen perustuu säästyneiden hermosolujen versomiseen ja uusien hermokontaktien ja -verkostojen muodostumiseen. Koska neuronien aktivaatio on kontaktimuodostuksen edellytys, on perusteltua olettaa musiikin aiheuttaman aktivaation edistävän aivojen toipumista. Tälle halvalle menetelmälle olisi hyvin tilaa aivoinfarktipotilaan päiväohjelmassa.

Lue koko artikkeli: Musiikin aivotoimintaa parantava vaikutus on osoitettu tutkimuksissa. Turun Sanomat 13.3.2015.


Sisältö päivitetty 21.06.2017

Kommentoi artikkelia