Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Mielenterveyden kuntoutuksessa psykoterapian ja lääkehoidon yhdistäminen tehokkainta

Depression päivitetty Käypä hoito -suositus vastaa keskusteluun masennuslääkkeiden käytöstä korostamalla huolellista diagnostiikkaa. Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.

– Suosituksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. On hyvin tärkeää, että lääkehoidon käyttö perustuu huolelliseen ammatilliseen arvioon. Arkielämän kokemus kertoo, että näin ei aina tapahdu, sanoo suositustyöryhmää johtanut psykiatrian professori Erkki Isometsä.

Masennusdiagnoosia ei voi tehdä esimerkiksi kyselylomakkeella.

Tehokkainta hoito on lääkehoidon ja psykoterapian samanaikainen käyttö. Vaikeissa ja psykoottisissa depressioissa on aina syytä käyttää lääkehoitoa.

Elämäntilanteen tutkiminen ja psykososiaalisen tuen tarjoaminen ovat keskeinen osa hoitoa.

Nettiterapiat kasvussa

Nettiterapioilla on aikaisempaa vahvempi rooli hoitomuotona.

– HUS:n Mielenterveystalo on käytettävissä ympäri Suomea, ja sinne pääsee lääkärin lähetteellä. Minusta nettiterapia on merkittävä edistysaskel osana kokonaishoitoa, ja nyt sitä on saatavilla, Isometsä toteaa.

Entistä suuremman painoarvon suosituksessa on myös saanut työssäkäyvien ja työhön palaavien depressiopotilaiden tuki työterveyshuollossa.

Lähteet

Depression Käypä hoito -suositus päivitetty: Psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmä tehokkain hoitomuoto. Käypä hoito -sivusto.

Sariola S: Psykoterapia ja lääkehoito yhdessä tehokkainta depression hoidossa. Lääkärilehti 2.10.2014.

Lue lisää

Valkonen, Jukka: Mielenterveyskuntoutus. Kuntoutusportti.


Sisältö päivitetty 07.10.2014

Kommentoi artikkelia