Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Medikalisoitunut mielenterveystyö: lääkkeitä ilman vankkaa tieteellistä perustaa?

Vallitseva biolääketieteellinen hoitomalli perustuu ajatukseen mielenterveysongelmista biologisina aivotoiminnan häiriöinä. Se korostaa lääkkeiden asemaa psyykkisten vaikeuksien hoidossa.

Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana psyykenlääkkeiden käyttö onkin voimakkaasti lisääntynyt länsimaissa. Myös uskomus psyykkisistä vaikeuksista neurokemiallisina epätasapainotiloina on yleistynyt.

Vallankumouksellisiksi kuvatuista hoidoista ja kattavasta tutkimuksesta huolimatta mielenterveysongelmista kärsitään kuitenkin yhä laajasti. Psyykenlääkkeet ovat paljastuneet uskottua tehottomammiksi. Yhtäkään mielenterveyden häiriötä ei ole pystytty selittämään puhtaasti neurobiologisilla tekijöillä.

Brett Deacon suosittelee laajaa, rehellistä julkista keskustelua biolääketieteen tieteellisistä perusteista, rajoituksista ja vaihtoehdoista.

Lähde

Deacon B 2013: The biomedical model of mental disorder: A critical analysis of its validity, utility, and effects on psychotherapy research. Clinical Psychology Review (33), 846-861.


Sisältö päivitetty 05.11.2013

Kommentoi artikkelia