Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Liikunnan avulla voi ehkäistä kaatumisia ja luunmurtumia

Lihasvoima ja tasapaino avainasemassa

Noin joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen 80-vuotias henkilö kaatuu vuosittain. Kaatumiset ovat tärkein lonkkamurtuman syy. Niitä Suomessa sattuu vuosittain noin 7 000 ja niiden leikkaushoidosta johtuva sairaalajakso kestää keskimäärin seitsemän vuorokautta. 

– Monet ihmiset luulevat, että kaatumiset kuuluvat vanhuuteen, mutta se ei ole totta. Oikein suunnitellun liikunnan avulla kaatumisvaaraa voi alentaa, gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen Jyväskylän yliopistosta painottaa.

Rantanen korostaa, että keskeistä kaatumisten ehkäisyssä on pyrkiä vahvistamaan lihasvoimaa ja tasapainoa. Harjoittelu voi sisältää esimerkiksi kyykkyjä jalkalihasten vahvistamiseksi tai yhdellä jalalla seisomista tasapainon parantamiseksi. Ohjelmaan voi myöhemmin lisätä painoja, mikä saattaa vahvistaa myös luustoa ja kasvattaa lihasmassaa. Tällaisia harjoituksia voi tehdä vaikka kotonaan. 

– Yleensä suositellaan asiantuntijan, kuten lääkärin tai fysioterapeutin, neuvojen noudattamista, jos henkilö on kaatunut aiemmin, eikä hän ole ennestään tottunut harrastamaan liikuntaa, Taina Rantanen painottaa.

Liikunnallinen muistilista

Taina Rantasen muistilista yli 60-vuotiaille:

– Vältä istumista,

– tee joka päivä jotain liikunnallista,

– liiku pari kymmenen minuutin jaksoa päivittäin, viikossa siitä kertyy noin 2,5 tuntia liikuntaa ja

– etsi kotikunnastasi sopiva liikuntaryhmä.

Ensimmäinen lokakuuta vietetään YK:n nimeämää kansainvälistä ikäihmisten päivää. Siihen liittyen Jyväskylän yliopiston asiantuntijat kehottavat 60 vuotta täyttäneitä henkilöitä liikkumaan enemmän alentaakseen kohtalokkaiden kompastumisen ja kaatumisten vaaraa.

Kaatumisten ennaltaehkäisyä

Jyväskylän yliopisto on osa kansainvälistä kaatumisten ennaltaehkäisyyn liittyvän tiedon levittämisverkostoa ProFound: the Prevention of Falls Network for Dissemination. Sen toimintaa rahoittaa Euroopan komissio. Verkoston tarkoituksena on antaa tutkittuun tietoon perustuvia ohjeita kaatumisten ennaltaehkäisyyn.

ProFound kouluttaa ohjaajia, joiden liikuntaohjelmat tavoittavat yhteensä 84 000 ikäihmistä Euroopan eri alueilla vuoteen 2016 mennessä.

– Tuotamme koulutusmateriaalia koko Euroopan alueelle. Liikuntaohjelmia on jo käännetty 12 kielelle ja käännöstyö jatkuu. Viime vuonna koulutimme 35 ohjaajaa, jotka puolestaan kouluttavat iäkkäiden liikuntaryhmien vetäjiä, verkoston johtaja professori Chris Todd Manchesterin yliopistosta sanoo.

Suomessa kaatumisten ennaltaehkäisytoiminta on kansainvälisesti korkealla tasolla. Se perustuu verkostomalliseen koulutukseen, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on vetänyt jo usean vuoden ajan. Suomen IKINÄ-toimintamallissa laaditaan yksilöllinen ohjelma, jonka avulla kaatumisille altistavia tekijöitä pyritään poistamaan ja ennaltaehkäisemään.

Asiasta uutisoi Jyväskylän yliopisto.


Sisältö päivitetty 30.09.2014

Kommentoi artikkelia