Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Laajentunut nykyisyys: nuorten tulevaisuuteen suuntautuminen työn marginaalissa

Nuorisotyöttömyys on Suomessa ja Euroopassa ajankohtainen asia. Työttömyydellä on yhteiskunnallisten seurausten lisäksi merkittäviä vaikutuksia yksilön elämänkulkuun. Palkkatyön puute näkyy esimerkiksi nuorten taloudellisessa tilanteessa, ajankäytössä ja näiden kautta elämänhallinnassa. Tulevaisuus ja sitä koskevat suunnitelmat ovat keskeisiä juuri nuoruuden ikävaiheessa koulutusvalintojen ja työuran aloittamisen myötä. Artikkelissa pohditaan, miten työttömyyskokemukset vaikuttavat nuorten elämänodotuksiin. Lisäksi tarkastellaan työn marginaalissa olevien nuorten tulevaisuuteen suuntautumista ja  nuorten ajatuksia tulevaisuudestaan.

Artikkelissa päädytään siihen johtopäätökseen, että laajentuneessa nykyisyydessä eläminen toimi työn marginaalissa olevien nuorten elämänhallinnan keinona. Tulevaisuus näyttäytyi tämän aikakehyksen ulkopuolella niin epävarmana, ettei siihen kannattanut juuri panostaa. Laajentuneessa nykyisyydessä eläminen voi olla positiivinen elämänhallinnan keino vaikeassa elämäntilanteessa. Keskittymällä hallittavissa olevaan elämänjaksoon nuoret voivat ylläpitää omaa toimintakykyään. Toisaalta, jos nuorella ei ole pidemmän aikavälin tavoitteita ja haaveita, hänen voi olla vaikea motivoitua toimimaan nykyhetkessä elämäntilanteensa parantamiseksi.

Kojo, M. Laajentunut nykyisyys: nuorten tulevaisuuteen suuntautuminen työn marginaalissa. Nuorisotutkimus 2010 (28): 2, 23-35.

Tutustu lehteen Nuorisotutkimusseuran sivuilla »

Lehti on saatavilla Kuntoutusalan kirjastossa ja tietopalvelussa »


Sisältö päivitetty 26.05.2017

Kommentoi artikkelia