Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kuntoutusakatemia: Oppimisvaikeudet ja mielenterveysongelmat haastava yhdistelmä – mutta tukea on saatavilla

Oppimisvaikeudet sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat vaikuttavat negatiivisesti aikuisiällä koulutuksen tasoon sekä työllistymistilanteeseen. Kuntoutussäätiön järjestämässä Kuntoutusakatemiassa 20.9.2017 kävi ilmi, että huonoin koulutustaso on heillä, joilla on samaan aikaan sekä mielenterveysongelmia että oppimisvaikeuksia.

Väitöskirjaansa aiheesta tutkiva Anna-Kaija Eloranta totesi kuitenkin, että tutkimuksien mukaan nuorena saatu koettu tuki vaikuttaa monella tavalla positiivisesti aikuisiän elämäntilanteeseen verrattaessa heihin, ketkä eivät kokeneet saaneensa tarpeeksi tukea. Tuki näkyy usein esimerkiksi parempana koulutustasona, työllistymistilanteessa sekä vähentyneillä mielenterveysongelmina. Oppimisvaikeuksista kärsivien syrjäytymistä voidaan siis ennaltaehkäistä erilaisilla tukitoimenpiteillä.

Kuntoutussäätiössä ollaan tutkittu ja kehitetty menetelmiä oppimisvaikeuksista kärsiville 1980-luvulta saakka. Kuntoutusakatemiassa oli esimerkiksi esillä kysely oppimisen ja mielenterveyden ongelmista (Komo) sekä NUTTU–ryhmät oppimisen ja mielenterveyden pulmiin.

Kuntoutussäätiön johtava tutkija Erja Poutiainen totesi, että Komo on toimiva menetelmä oppimisen ja mielenterveyden ongelmien alustavaan seulontaan. KOMO-kysely on ammattilaisille tarkoitettu oppimisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia kartoittava seulontamenetelmä. Kyselyn avulla voidaan esim. kouluissa tunnistaa nuoria, joiden oppimisen vaikeudet ovat aiemmin jääneet tunnistamatta.

Lue koko juttu Kuntoutussäätiön sivuilta

 

 


Sisältö päivitetty 20.12.2017