Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kuntoutus polven eturistisidevamman leikkauksen jälkeen

Polven eturistisidevamma on yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja.

On esitetty, että kolmasosa vamman saaneista pärjää hyvin ja palaa normaaleihin aktiviteetteihinsa ilman leikkausta. Toinen kolmasosa tarvitsee tuen ja alaraajan voimaharjoittelua. Viimeinen kolmasosa kärsii epävakaasta polvesta niin paljon, että vamma vaatii leikkauksen.

– Kuntoutuksen pitäisi tapahtua kuntoutujan toiminnallisia tarpeita tukevan näyttöön perustuvan ja kliinisen tutkimuksen perusteella, kirjoittavat Mikko Julin ja Petri Rissanen Fysioterapialehdessä (4/2012).

– Uusimmat tutkimukset tarkentavat kuntoutusprotokollaa eturistisideleikkauksen jälkeen.

Kuntoutus hyvä räätälöidä

Eturistisideleikkauksen jälkeinen kuntoutus pitää päättää kuntoutujan ja leikkaustavan mukaan. Konsensusta optimaaliselle kuntoutusohjelmalle ei ole olemassa.

Nykyinen kuntoutusprotokolla korostaa polven täyttä passiivista ojennusta, välitöntä liikettä, välitöntä osapainovarausta ja toiminnallisia harjoitteita.

Vaiheittainen kuntoutus

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus kestää vähintään kuusi kuukautta ja etenee vaiheittain. Leikkauksen jälkeisen kahden ensimmäisen viikon tärkein tavoite on polven täydellinen ojentuminen passiivisesti.

Kävelyvaiheessa tavoitteena on edelleen kivun ja turvotuksen minimointi sekä liikelaajuuden parantaminen.

Seuraavia vaiheita ovat tasapainon ja dynaamisen stabiliteetin vaihe, lihasvoiman ja juoksun vaihe, plyometrinen vaihe, jonka päätavoitteena on asteittainen paluu aiempiin aktiviteetteihin.

Viimeinen vaihe koskee lähinnä urheilijoita ja sitä voidaan nimittää urheiluaktiviteetteihin paluun vaiheeksi.

Kuntoutuksen edistymistä seurattava mittauksin

Kuntoutuksessa pitäisi huomioida nykyistä paremmin leikatun jalan hamstring-jänteille aiheutettu vaurio, kun jänteistä on otettu siirre uudeksi eturistisiteeksi. Siirteen kypsyminen ja muuntuminen nivelsiteeksi jatkuu jopa kaksi vuotta.

Jos kuntoutus jätetään hoitamatta, hoidetaan huonosti tai aktiviteetteihin palataan liian aikaisin, on riskinä uudelleen hajoaminen.

Kuntoutuksella pyritään takaamaan polven progressiivinen ja toiminnallinen, mutta terveellinen kuormitus, jotta paraneminen etenisi ilman vahinkoja. Tämän vuoksi kuntoutumista on säännöllisesti seurattava erilaisin mittauksin.

Kuntoutus on pitkäjänteistä työtä, jossa kuntoutujan motivointi on lopputuloksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Lähde: Julin M ja Rissanen P: Eturistisidevamman kuntoutus leikkauksen jälkeen. Fysioterapialehti 4/2012, 10-14.

Lue lisää Fysioterapia-lehdestä »

Lehti on saatavissa Kuntoutusalan kirjastosta »


Sisältö päivitetty 26.05.2017