Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kuntouttava hoitotyö vähensi vuodepaikat kolmannekseen

Kuntouttava hoitotyö vähensi vuodepaikat kolmannekseen

Passivoivasta hoivasta kuntouttavaan

Heinolan terveyskeskuksen vuodeosastojen työtapa oli aiemmin perinteistä passiivista hoivaa.  Hoito ja ruoka tuotiin useimmiten sänkyyn.

Potilaat jäivät vähitellen vuoteeseen. Monet alkoivat tarvita kotiutumisen sijaan pysyvää laitoshoitoa.

Vuodesta 2008 toimintakulttuuria alettiin määrätietoisesti kehittää kuntouttavaksi.

Liikkeelle mars!

Kuntouttavassa hoitotyössä potilaan omat voimavarat ja liikuntakyky selvitettiin aiempaa tarkemmin. Pyrittiin siihen, että toimintakyky ei hekkenisi vaan paranisi. Toiselle akuuttiosastolle perustettiin kuntosali.

Potilaiden puolesta ei tehdä enää asioita, joista he selviytyvät itse. Kaikki kynnelle kykenevät aterioivat salissa. 

Aktiivista kuntoutusta edisti myös fysioterapeutin saaminen osastoille moniammatillisen hoitotiimin jäseneksi. Hoitoa ja kuntoutusta suunnitellaan yhteisissä palavereissa.

Jatkohoito järjestettin saumattomasti. Hoitoneuvotteluissa sovittiin tarpeen mukaan yhdessä potilaan, omaisten ja ammattihenkilöstön kanssa mahdollisista kotikäynneistä ja muista tukitoimista, jotta kotiutus onnistuisi turvallisesti.

Hoito edistää kuntoutusta

Kuntoututtava hoitotyö on tuottanut tulosta. Akuuttiosastojen hoitoajat lyhenivät. Vuodepaikat vähenivät merkittävästi muutamassa vuodessa 138:sta nykyiseen 47:ään. Pitkäaikaisosaston potilaat muuttivat tehostetun palveluasumisen pienkoteihin.

Hoito ei tuota enää lisää vuodepotilaita vaan päinvastoin edistää heidän kuntoutumistaan takaisin omaan kotiin, kirjoittajat summaavat.

Lähde

Timonen K, West R ja Riusala A (2014): Kuntouttava hoitotyö vähensi vuodepaikat kolmannekseen. Suomen Lääkärilehti 15/2014 (69): 1163-1164.


Sisältö päivitetty 21.08.2016

Kommentoi artikkelia