Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kivun kroonistumista voidaan ehkäistä

Arviolta joka kolmas suomalainen työikäinen kärsii pitkäaikaisesta kivusta. Pitkäaikaista kipua esiintyy muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön ja kipua välittävän hermojärjestelmän vammojen ja sairauksien yhteydessä sekä leikkausten jälkeen.

– Pitkäaikainen kipu aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, heikentää toimintakykyä ja elämänlaatua, rajoittaa työkykyä, lisää terveyspalvelujen käyttöä ja aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Vaikka siihen on vain harvoin löydettävissä parantavaa hoitoa, kipua ja oheisongelmia voidaan yleensä lievittää ja potilaan selviytymistä tukea monella tavoin. 

Medical Doctor Kuva: Kurchan/iStock

Moniammatillinen yhteistyö ja kuntoutus avainasemassa

Kivun kroonistumiseen vaikuttavat monet biologiset, psykologiset ja psykososiaaliset tekijät. Kroonisen kivun hoito edellyttääkin laaja-alaista biopsykososiaalista lähestymistapaa ja moniammatillista yhteistyötä erityisesti monimutkaisissa ongelmissa. 

– Kroonistumisen ehkäisyn tulisikin olla yksi kivun hoidon päätavoitteista terveydenhuollossa, Nora Hagelberg ja Maija Haanpää huomattavat.

– Moniammatillisin hoito- ja kuntoutustoimin voidaan ehkäistä alaselkäkipujen pitkittymistä ja uusiutumista erityisesti potilailla, joiden riski kipujen kroonistumiseen on lisääntynyt.

– Niskan retkahdusvamman jälkeen varhainen paluu tavanomaisiin päivittäisiin toimiin on todennäköisesti tehokkaampaa kuin varhaisvaiheen lepo ja passiiviset hoitotoimet.

Lähde


Sisältö päivitetty 23.02.2015

Kommentoi artikkelia