Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Kirjapiirit ja yhteisöllinen lukeminen voimauttavat

Kuntouttavia lukupiirejä uupuneille ja masentuneille

– Vaikka kyse ei ole taideterapiasta, lukupiireillä voi olla kuntouttavia vaikutuksia. Yhteisöllinen lukeminen voi olla kuin kirjallisuusterapiaa ilman varsinaista terapeuttia, Jokitalo kirjoittaa.

– Ruotsissa on kokeiltu kirjallisuuspiirejä työuupumuksen hoidossa, lupaavin tuloksin.

– Englantilaishankkeessa mielenterveyskuntoutujille kirjoitettiin lähete kirjaston järjestämään lukupiiriin. Osallistujat arvioivat vointinsa kohentuneen ja masennuksen hieman hellittäneen.

Järjestäjät laskivat toimintamuodon taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia: yleinen suunta oli, että terapiaistuntojen määrä pieneni ja lääkehoidon tarve väheni.

Voimaannuttavat sanat ja ryhmät

– Jotta lukupiiri toimisi terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä, edellytyksenä on, että osallistuja sitoutuu ryhmään. Tässä mielessä ryhmä voi sisällöltään olla mitä tahansa: korttipelit, jooga ja kirjallisuus voivat toimia yhtälailla, mikäli jäsenet tuntevat olevansa osa ryhmää, todetaan Scientific American Mind -lehden referoimassa tutkimuksessa.

Niina Repon ja Taina Kuuskorven artikkelissa käsittellään kriisin läpikäyneiden sanataideryhmää. Ryhmän aiheena olivat unet. Ryhmässä näkyi sanojen voima, kirjoitusharjoitusten toimivuus vaikeiden asioiden käsittelyssä. Positiivista merkitystä oli myös tekstien jakamisella, siis ryhmällä.

– Parhaassa tapauksessa myös kirjallisuuspiiri sekä ehkäisee että parantaa masennusta, edistää toipumista uupumuksesta ja helpottaa ahdistuksessa. Ajatus on lohduttava loppuvuoden pimeydessä, Jokitalo kertoo.

Lue koko artikkeli

Päivi Jokitalo: Yksin mutta yhdessä – jaettu lukemisen ilo on (vähintään) kaksinkertainen. Kiiltomato.net 16.12.2014.


Sisältö päivitetty 18.12.2014

Kommentoi artikkelia