Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Jooga kuntoutuksen tukena

Jooga tukee tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoa ja kuntoutusta, kirjoittaa osastonylilääkäri ja Suomen Joogaliiton puheenjohtaja Sinikka Tala Työterveyslääkäri-lehdessä (2/2012).

Joogaharjoituksesta tietoisuutta ja tasapainoa

Joogaharjoitus rakentuu erilaisista liikkeistä, asanoista, jotka toteutuvat suhteessa selkärankaan.

Harjoituksessa on kolme tietoisuuden tasoltaan muuttuvaa ja laadultaan vaihtelevaa periaatetta: hengitys, tauot ja liikkumattomuus.

Joogassa fyysinen harjoitus on väline. Oleellista on harjoituksen kautta syntyvä mielentila, tietoisuus. Harjoituksessa vallitsee hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Tietoisuuden kohdentaminen hengitykseen ja omaan ruumiiseensa vaimentaa mielen jatkuvaa aktiivisuutta.

Joogassa keskeistä on joogan välittyminen opettajalta oppilaalle kokemuksen kautta. Hyvin toteutettu joogaharjoitus muodostaa kokonaisuuden, jonka lopputuloksena on tasapaino, mielen tyyntyminen ja sisäisen hiljaisuuden kokeminen.

Tietoisuusmenetelmillä on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia monien kroonisten sairauksien, mm. kipujen ja masennuksen hoidossa. Myös stressin hallinnassa nämä menetelmät ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. Joogaharjoituksissa on nähtävissä samansuuntaisia osatekijöitä kuin tutkituissa tietoisuustaitomenetelmissä.

Vaivat ja kivut helpottuvat

Selkä- ja niveloireiden ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa yleisenä periaatteena on säännöllinen harjoittelu, joka ylläpitää rangan ja nivelten liikelaajuuksia sekä lihastasapainoa.

Jooga tarjoaa nimenomaan selkärangan ja nivelten liikkuvuutta, lihastasapainoa ja koordinaatiota parantavaa harjoitusta, sekä ryhmässä toteutettuna sosiaalista vuorovaikutusta. Jooga vahvistaa kirjoittajan mukaan ihmisessä olevaa tervettä osa-aluetta. Se toimii hoidon ja kuntoutuksen tukena.

Pain-lehdessä vuonna 2011 julkaistussa katsaus-artikkelissa Yoga for persistent pain todettiin joogan suotuisia vaikutuksia mm. kroonisen alaselkäkivun, fibromyalgiaan, migreeniin, rannekanavaoireyhtymään ja käsien nivelrikkoon. Joogan arvioidaan aikaansaavan fysiologisia muutoksia, jotka hyödyttävät kroonisen kivun hoidossa.

Tala S: Jooga tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidon ja kuntoutuksen tukena. Työterveyslääkäri 2012;30(2): 76-78. Lue koko artikkeli »

Lue lisää Työterveyslääkäri-lehdestä »

Lehti on saatavissa Kuntoutusalan kirjastosta »


Sisältö päivitetty 26.05.2017

Kommentoi artikkelia