Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

ICF tulee osaksi kuntoutuksen tietojärjestelmiä

– ICF:ää käyttäen voidaan kuvata kunkin yksilön kuntoutumisen kannalta merkitykselliset aihe-alueet.Niitä voidaan käyttää kuntoutuksen sisällön suunnittelussa ja tavoiteasettelussa.

– ICF yksin ei pysty kuitenkaan ratkaisemaan kaikkia kuntoutusprosessiin liittyviä haasteita. Käyttäjän tulee tietää mitä ICF tarkoittaa ja mitä hyötyä sen käytöstä on asiakkaalle, kuntouttajille ja yhteistyökumppaneille.

– Konkreettisia esimerkkejä ICF:n eri käyttötarkoituksista löytyy Maailman terveysjärjestön WHO:n uudesta ”ICF Practical Manual” -oppaasta. WHO:n luokitusperheeseen on tulossa useita päivityksiä tai uudistuksia. WHO:n ICF-opas julkaistaan myös suomeksi.

Toimintakykykäsitteiden luokitus julkaistaan tänä vuonna THL:n koodistopalvelimella. 

Jatkossa tietojärjestelmien taustalle tarvitaan oma tietomalli, joka kertoisi, miten eri ammattilaisten ja asiakkaiden toimintakykyhavainnot kirjataan rakenteisesti ja miten samalla hyödynnetään toimintakykymittareita. Vapaa teksti syventäisi rakenteista tietoa.

Rakenteisen kirjaamisen lisäksi on tärkeää muistaa myös vaikeasti mitattavat ilmiöt ja niiden asettamat vaatimukset, kuten krooninen kipu.

Lähde

Anttila H & Paltamaa J: ICF tulee osaksi tietojärjestelmiä. Fysioterapia 3/2015. Lue koko artikkeli >>

Tutustu Fysioterapia-lehteen


Sisältö päivitetty 04.05.2015

Kommentoi artikkelia