Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Fysioterapia-lehti: Tanssikuntoutusta kehitetään aivovamman saaneille

”Uusille innovatiivisille kuntoutusmuodoille, jotka ovat monipuolisia ja motivoivia ja joiden avulla voidaan tehokkaasti kuntouttaa useita toimintoja samanaikaisesti, onkin aivovammakuntoutuksessa suuri tarve. Yksi tällainen potentiaalinen kuntoutusmuoto on tanssipohjainen kuntoutus”, artikkelissa kerrotaan.

”Tanssissa yhdistyvät eri aistipiireistä (kuulo, näkö, tunto, tasapaino) saatavan informaation käsittely ja multimodaalinen integraatio, liikkeiden motorinen ja somatosensorinen säätely sekä kognitiiviset toiminnot kuten toiminnanohjaus, tarkkaavaisuus, oppiminen ja muisti. Lisäksi tanssiin yhdistyvät musiikin herättämät positiivisen tunnekokemukset, esteettinen nautinto ja luovuuden kokemus sekä sosiaalinen vuorovaikutus.”

Liikettä aivoihin -hankkeessa kehitetään aivovamman saaneille henkilöille soveltuvaa tanssikuntoutuksen mallia. Tanssikuntoutuksessa tanssinopettaja ohjaa ja fysioterapeutti auttaa vartalon linjausten hakemisessa sekä avustaa tarvittaessa liikkeen aloittamisessa, jatkamisessa ja lopettamisessa.

Suomessa saa vuosittain aivovamman arviolta 15 000-20 000 henkilöä ja noin 100 000 elää aivovamman pysyvän ja oireilevan jälkitilan kanssa.

Lähde:

Koskinen S, Särkämö T, Kullberg-Turtiainen M, Forsbom M-B, Molander K, Huttula L, Turtiainen P, Sarajuuri J, Rantanen P, Tervaniemi M, Hokkanen L.: Tanssikuntoutus – aivovammakuntoutuksen uusia tuulia. Fysioterapia 7/15.

Fysioterapia-lehden kotisivut.>>


Sisältö päivitetty 14.12.2015

Kommentoi artikkelia