Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Älykkäät kuntoutusvälineet

Kansainvälisessä  Aal-ohjelmassa kehitetään uusia, kuntoutukseen soveltuvia tuotteita, kirjoittaa erikoistutkija Tuula Petäkoski-Hult Fysioterapia-lehdessä. Teknologian tutkimuskeskus VTT on mukana Ambient Assisted Living Joint Programme eli Aal-hankkeessa.

Aal-ohjelman tavoitteena on luoda uusia tuotteita, jotka tukevat ikäihmisten itsenäistä elämää ja erilaisten palvelujen käyttöä elämäntilanteiden vaihdellessa. Tuotteiden ja palveluiden käyttäjinä ajatellaan erityisesti ikäihmisiä, mutta monet ratkaisut ja tekniset vaihtoehdot soveltuvat muunkin ikäisille.

Lue lisää Aal-ohjelmasta »

Sosiaalista mediaa ikääntyneille

Ohjelman projekteissa tuotetaan ratkaisuja, joita voidaan hyödyntää myös erilaisissa kuntoutuspalveluissa, kuten etäkuntoutuksessa. Tekniikka ei kuitenkaan korvaa toisen ihmisen läheisyyttä eikä ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Yksi näistä projekteista on Sosiaalista mediaa ikäihmisille. Tänä vuonna loppuvassa hankkeessa kehitettävä palvelualusta tarjoaa ikääntyville sosiaalisen median palvelut. 

Lue lisää Social Media for All elderly people – SoMedAll »

Uusia ratkaisuja tasapainon tukemiseen

Ikääntyneiden kaatumista ja sen ehkäisyä, kaatumisten vaurioista ja kustannuksista on keskusteltu vuosia, mutta kovin kustannusvaikuttavia tai tehokkaita ratkaisuja ei ole löytynyt.

Tasapainoinen ikääntyminen -projektin tavoitteena on kehittää teknologioita kaatumisen ennaltaehkäisyyn sekä kaatumisriskin määrittelyyn. Järjestelmä soveltuu kuntoutumisen ja harjoittelun tueksi sekä fyysisestä että psyykkisestä näkökulmasta ja vähentää näin kaatumisriskiä.

Älykkäät kuntosalilaitteet ovat oleellinen osa kehitettävää ratkaisua. Ne tallentavat harjoittelijan aikaisemmat suoritukset ja niiden avulla voi siten seurata itse fyysistä kuntoaan.

Lue lisää Ageing in Balance – AiB  »

Lähde

Petäkoski-Hult T: Älykkäät kuntoutusvälineet ikääntyneille. Fysioterapia 6/2012, 5-8.

Lue lisää Fysioterapia-lehdestä »

Lehti on saatavissa Kuntoutusalan kirjastosta »


Sisältö päivitetty 26.05.2017