Suoraan sisältöön (paina enter-painiketta)

Moni lääkäri ei tunne 30–60–90-sääntöä

Ylilääkäri Riitta Sauni Työterveys­laitoksesta katsoo, että etenkin erikoislääkärit tarvitsisivat laista lisää tietoa. Työterveyslääkärit tuntevat sen paremmin.

Myös Kuntoutussäätiön, kuntoutuspalveluja tuottavan Aviren ja Lääkäriliiton maaliskuussa tekemä kysely kertoi, että reilu kolmasosa lääkäreistä ei ollut kuullutkaan 30–60–90-säännöstä.

Uudistus lisännyt yhteistyötä, jatkokehittelyä kaivataan

Uudistus on tiivistänyt työnantajan, työntekijän, työterveyshuollon ja muun terveydenhuollon yhteistyötä. Joskus 90 ­sairauslomapäivän jälkeen erikoislääkäri kirjoittaa potilaalle kuukausien sai­rausloman ilman muiden tahojen konsultoimista. Tyypillisesti näin käy psy­kiatriassa.

– Pitäisi olla yhteydessä työpaikkaan ja työterveyshuoltoon ja katsoa, onko sairausloma paras vaihtoehto. Jos psykiatri ei tiedä uusista tuulista, niin mennään eri tahtia, Riitta Sauni sanoo.

Saunin mukaan käytäntöä pitäisi kehittää. Kuntoutujalla tulisi olla 90 päivän jälkeen toinenkin tarkistuspiste, jolloin katsottaisiin, onnistuuko esimerkiksi osittainen töihin ­paluu.

Kevan johtajaylilääkäri Tapio Ropponen on samaa mieltä. Kevassa suunnitellaan, miten ammatillisen kuntoutuksen tarve kartoittoitettaisiin entistä aikaisemmin.

– Työhönpaluun tulokset ovat sel­keästi parempia, kun henkilö hakeutuu ammatillisen kuntoutukseen ­ennen sairauspäivärahakauden loppua, Ropponen toteaa.

Lähde

Miia Soininen: 30–60–90-sääntö on monelle outo. Suomen Lääkärilehti 37/2013 (68), s. 2263


Sisältö päivitetty 16.09.2013

Kommentoi artikkelia